Policija u Hrvatskoj privela šest osoba zbog antisrpskog transparenta, osude zvaničnika

Zagrebačka policija sprovodi kriminalističko istraživanje nad šest osoba koje su osumnjičene za razvijanje transparenta kojim se vređa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom, prenela je Hina.
Policija u Hrvatskoj privela šest osoba zbog antisrpskog transparenta, osude zvaničnika
Foto: 021.rs
Kriminalistička istraga sprovodi se u saradnji s Opštinskim državnim tužilaštvom u Zagrebu, saopštila je u subotu zagrebačka Policijska uprava.
 
Policija je u petak izvestila da je privela četiri osobe u vezi s razvijanjem natpisa s govorom mržnje dan ranije u zagrebačkom naselju Kustošiji. Navodi da su u četvrtak u večernjim satima primili dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici, pa su odmah na mesto događaja uputili policajce koji tamo nisu zatekli niti neposredno svedočili ponašanju u vezi sa tom dojavom.
 
Ipak, ističu, preduzeli su radnje kako bi započeli kriminalističku istragu.
 
"S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje biće uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka'', kazali su u policiji.
 
Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U' koje je pretvoreno u ustaški simbol. Uz to, mladići koji su stajali na zidiću na kojem piše "Dinamo svetinja" razvili su i zastave HOS-a.
 
Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno veće, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković istog dana osudio taj čin.
 
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović poručio je u petak da će policija rešiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.
 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković oštro je osudio neprimeren i uvredljiv transparent o srpskim ženama i deci, koji je u Zagrebu razvila grupa navijača.
 
On je u Vukovaru rekao da nije video fotografiju na kojoj se vidi grupa od petnaestak mladića u crnom s transparentom, ali je jasno osudio takav čin, prenela je N1 televizija.
 
"Bilo šta što je takvo ja najoštrije osuđujem. Tome nema mesta u javnom prostoru, za svaku osudu je to ko god je to napravio... Za mene tu nema dilema, neprihvatljivo je i za svaku osudu", rekao je Plenković.
 
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je povodom transparenta u Zagrebu kojim se na najgrublji način vređaju građani srpske nacionalnosti, izjavio da isticanje takvog transparenta nije prekršaj javnog reda i mira, nego govor mržnje.
 
"Ovo juče nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje. Dok god policija bude reagovala kao da se radi o prekršaju protiv javnog reda i mira, ovo će se i dalje događati, ali nije policija kriva, takav je zakon", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.
 
Prema njegovim rečima, to je krivično delo i treba jasnije definisati stvari u zakonu i osuditi, pa će onda i policiji i sudovima biti lakše".
  • Gde

    13.06.2020 23:36
    Su
    Ekipa koja sve negativno pripisuju srpskom narodu drzavi i crkvi....Da prokomentarisu ovaj dogadaj u miloj im EU...tj.Lijepoj njihovoj.....Gdje su oni sto nevole "dođoše"....jer ih Slobo nagovorio na pobunu bez ikakvog razloga???Danas u Hr ..nema 300 000 Srba...pa opet nam zele zlo i slave NDH.....Zar netko zeli da mu djeca idu u školu i druze se s takvim divljacima...da zive u strahu da izgovore svoje ime prezime??Dragi moji Vojvodani..bilo neponovilo se nitkom nikada...voli vas vaš dođoš!!!
  • Maki

    13.06.2020 21:16
    Bravo
    Tako se radi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.