VIDEO: Policajci ubili Afroamerikanca u Atlanti, šefica policije podnela ostavku

Demonstranti su zatvorili glavni autoput u Atlanti i zapalili restoran "Wendy" ispred kog je policija upucala Afroamerikanca dok je pokušavao da izbegne hapšenje, a incident je zabeležen i na video-snimku.
Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, zbog smrti 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa. Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar.
 
 
Ostali demonstranti krenuli su na autoput i zaustavili saobraćaj pre nego što je policija automobilima napravila barikadu kako bi ih zaustavila.
 
 
U međuvremenu objavljena su imena policajaca koji su ubili Bruksa. Radi se o službenicima Geretu Rolfu i Devinu Bronsanu.
 
U policiji navode da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolfe je dobio otkaz. 
 
 
Šefica policije Atlante podnela ostavku
 
Šefica policije Erika Šilds je zbog incidenta podnela ostavku, koju je prihvatila gradonačelnica Keiša Lens Botoms.
 
"Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti", rekla je Botoms, prenosi Glas Amerike.
 
Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uveče. 
 
 
Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds rekao je da snimak sa kamera iz restorana, ispred kog se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivač jednog od policajaca kada je počeo da beži.
 
 
Na snimku se prvo vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.
 
Posle nekoliko sekundi, počinje da beži, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče "uhvatio sam ga", a zatim se vidi kako Bruks leži na zemlji, piše Rojters.
 
"U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkingu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada", objasnio je Rejnolds.
 
 
Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.
 
 
Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.
  • Јое

    14.06.2020 19:59
    Оправдано
    Потпуно оправдано убиство криминалца који се опирао хапшењу и напао полицајаца. При том му је хтео отети пиштољ да га убије, али је грешком узео омамљивач (доста су слични).
  • Pomorac

    14.06.2020 17:39
    Steta, Wendy's je prilicno dobar restoran brze hrane. Kvalitet/cena odnos im je nenadmasan. Daleko ispred konkurencije.
    Izrazavam zaljenje zbog incidenta, i zelim Wendy's brz oporavak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet