Hrvatska ukinula obavezni karantin za građane Srbije uz posebne uslove

Od danas stupa na snagu odluka Hrvatske o ukidanju obaveznog 14-odnevnog karantina za građane iz BiH, Srbije i Crne Gore, odlučio je Nacionalni štab civilne zaštite.
Hrvatska ukinula obavezni karantin za građane Srbije uz posebne uslove
Foto: 021.rs
Spisak država iz kojih građani mogu i pod kojim uslovima da uđu u Hrvatsku biće revidiran svake dve nedelje u skladu sa epidemiološkim kriterijuma, preneo je hrvatski portal Index.
 
Hrvatska: Granice i dalje zatvorene, uz neke izuzetke
 
Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku "o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine", navodi se u odgovoru Tanjugu, iz ambasade Hrvatske u Srbiji.
 
Kako se pojašnjava, od toga su izuzeti zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje...
 
Ulaz će, kako se dodaje, biti omogućen i prekograničnim radnicima, prevoznicima robe i drugom prometnom osoblju, u meri u kojoj je to potrebno, kao i policijskim službenicima u obavljanju svojih poslova, službe i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija i međunarodnom vojnom osoblju u obavljanju svojih funkcija, putnicima u tranzitu.
 
Takođe, osobama koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućeno je da uđu i izuzeti su od zabrane, kao i osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodložnih razloga - smrtni slučaj u porodici, učestvovanje u sahrani, ozbiljni i hitni zdravstveni razlozi - pod uslovom da je predočena medicinska dokumentacija i poziv hrvatske zdravstvene ustanove, vlasništvo nekretnine u Hrvatskoj - pod uslovom da je predočen vlasnički list, vlasništvo plovila na vezu u hrvatskoj luci - pod uslovom da je predočen dokaz o tome.
 
U opširnom odgovoru ambasade, osobama koje putuju u Hrvatsku preporučuje se prethodna najava ulaska u tu zemlju, korišćenjem aplikacije entercroatia. mup. hr, zbog što bržeg prelaska granice.
  • Ivana

    02.07.2020 07:22
    Test?
    Da li je za ulaz potreban neki test na Covid? PCR ili brzi test?
  • Stipe

    01.07.2020 22:00
    U čemu je problem?
    Objašnjenje o uvjetnoj mogućnosti ulaska u Hrvatsku za državljane Srbije je potpuno jasno pa su mi neki komentari zaista besmisleni.
  • potpuno nejasno

    01.07.2020 18:02
    potpuno nejasno.
    Može ili ne može?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet