"Sagrada familija" otvorila svoja vrata za medicinare u znak zahvalnosti

Bazilika "Sagrada familia" (Sveta porodica) u Barseloni, četiri meseca zatvorena zbog pandemije, a duže od veka u izgradnji, od danas u grupama prima zdravstveno osoblje u znak priznanja za njihov rad.
"Sagrada familija" otvorila svoja vrata za medicinare u znak zahvalnosti
Foto: Pixabay

Tek u drugoj polovini jula u tu crkvu će moći i drugi stanovnici Barselone, javila je agencija AP, a još se ne zna kada će tu moći i posetioci iz drugih krajeva Španije.

"Sagrada familia" je sa 4,5 miliona posetilaca u 2019. godini bila glavna znamenitost Barselone.

Ta nedovršena bazilika se gradi po projektu katalonskog arhitekte Antonija Gaudija (1852–1926), i 2005. godne je uvršćena na listu Svetske baštine UNESKO-a.

Kada je Gaudi tu sahranjen 1926, bilo je završeno manje od četvrtine gradjevine, dok je polovina planiranih radova premašena tek 2010. godine, kada ju je posvetio tadašnji papa Benedikt XVI i time je ozvaničio kao hram katoličke crkve.

Očekuje se da bi ta crkva mogla biti završena do 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Ta građevina je za stanovnike Barselone sporna jer veličinom konkuriše gradskoj katedrali i jer se svima ne sviđa jedinstven Gaudijev dizajn, a postala je i prepreka izgradnji tunela na važnoj železničkoj pruzi pod gradom.

"Sagrada familia" je gradjevinsku dozvolu dobila tek juna prošle, 2019. godine, posle 137 godina nelegalne gradnje, započete još 1882.

Maksimalna dozvoljena visina je 172 metra, što bi je činilo najvišom građevinom u Barseloni, a najnoviji budžet za ostatak radova je 374 miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet