Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crna Gora danas obležava Dan nezavisnosti, dan kada su građani Crne Gore na referendumu pre pet godina odlučili da se odvoje iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Crna Gora danas obležava Dan nezavisnosti, dan kada su građani Crne Gore na referendumu pre pet godina odlučili da se odvoje iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Referendumsko pitanje je glasilo "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?", a na njega je pozitivno odgovorilo 55,52 odsto građana, što je bilo više od uslova koji je tada postavila Evropska unija.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu, uz posredovanje EU, odnosno slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka.

Crna Gora je postala nezavisna, a Srbija ponovo samostalna. Tadašnji premijer Milo Đukanović je čestitajući građanima kazao da Crna Gora više nikada ne sme da dozvoli da na bilo koji način izgubi državu.

Povodom Dana nezavisnosti, premijer Igor Lukšić je sinoć održao prijem na Cetinju. Premijer je sinoć rekao da nema sličnog primera države koja je za pet godina postigla više od Crne Gore, koja je danas ugledni član međunarodne zajednice, primer multikulturalnosti i suživota, kandidat za članstvo u evropske i evro-atlantske strukture i zemlja koja značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti.

On veruje da su napori svih u Crnoj Gori u proteklih pet godina bili usmereni kako bi državu učinili boljim mestom za život svih njenih građana.

 

Uoči Dana nezavisnosti, premijer Lukšić je u Podgorici otvorio most na Ribnici dugačak je 288 metara.

Pet godina nakon rerefenduma, Crna Gora je kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i na pragu je ulaska u NATO, a njeni građani mogu bez viza da putuju u zemlje šengen zone.

U vladajućoj koaliciji naglašavaju veliki uspeh Crne Gore od obnove nezavisnosti do danas, dok opozicionari ocenjuju da vlast nema istinsku želju da se suoči sa kriminalom i korupcijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet