Evropska komisija: Pomoć za oporavak od kovida dobijaju samo članice sa jakim merama protiv korupcije

Članice EU trebalo bi da dobiju sredstva iz budžeta i fonda za oporavak od kovida-19 samo ako imaju snažne sudove i mere protiv korupcije, poručila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, čime je poslala upozorenje zemljama poput Poljske i Mađarske.
Evropska komisija: Pomoć za oporavak od kovida dobijaju samo članice sa jakim merama protiv korupcije
Foto: 021.rs
Lideri 27 članica EU sastaju se iduće nedelje u Briselu kako bi razgovarali o predlogu budžeta za razdoblje 2021-2027, kao i o fondu za oporavak od korona virusa koji je predložila Evropska komisija.
 
Uslovi za dobijanje sredstava, bilo da je reč o poštovanju demokratskih standarda ili ekonomskim reformama, jedna su od glavnih tački razdora zbog kojih nije došlo do dogovora svih zemalja članica.
 
"Vladavina prava trebalo bi da bude uslov za distribuciju novca EU", kazala je Jurova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, uoči razgovora s ministrima pravosuđa članica EU.
 
Navela je "funkcionalno pravosuđe" i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije kao nužne preduslove.
 
Njene reči upozorenja upućene su vladama u Poljskoj i Mađarskoj, za koje Komisija tvrdi da potkopavaju nezavisnost pravosuđa, kao i Rumuniji i Bugarskoj zbog korupcije.
 
"Zaustavljanje novca nije nešto što bih htela da vidim, ali u pravnom poretku moramo da imamo neke garancije da, ako stvari stvarno odu u krivom smeru u državi članici, da se tada novac poreskih obveznika ne može isplatiti", kazala je Jurova.
 
Prema poslednjem predlogu, Komisija bi preporučila načine rešavanja problema s vladavinom zakona u bilo kojoj zemlji članici. Za blokiranje takvog plana bila bi potrebna većina glasova članica EU.
 
Zemlje poput Nemačke, Francuske, Švedske i Holadnije zahtevaju oštre zaštitne mere za pristup sredstvima kako bi se kontrolisalo kršenje temeljnih vrednosti EU, poput nezavisnog sudstva i medija.
  • Capone

    06.07.2020 19:01
    Pa ni ja nam ništa ne bih dao na njihovom mestu. I ovako pljuju EU gde god stignu, još pare da im daju.
  • /

    06.07.2020 18:29
    /
    e bas da vidim rusku pomoc
  • Prvi Pravi botfucker

    06.07.2020 18:28
    Znaci nista. Srbi, opet ste s.ebali sami sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.