Bivšem čuvaru (93) u nacističkom logoru preti tri godine robije, sudi mu se kao maloletniku

Nemački tužioci zatražili su tri godine zatvora za 93-godišnjeg bivšeg čuvara u koncentracionom logoru Štuthof zbog smrti više od pet hiljada ljudi.
Bivšem čuvaru (93) u nacističkom logoru preti tri godine robije, sudi mu se kao maloletniku
Foto: Pixabay
Tužilac Lars Manke je pred sudom u Hamburgu rekao da je Bruno Dej pomagao u ubijanju 5.230 logoraša, uglavnom poljskih Jevreja.
 
"Okrivljeni je tačno znao o čemu se radi i ne može da tvrdi da nije primetio zločine", rekao je tužilac ocenivši da se radi o "neopisivom zločinu". "Biti suočen s državno organizovanim masovnim ubistvom i ništa ne činiti već jednostavno čekati da se sve završi, nije dovoljno", dodao je.
 
Bruno Dej je od 17. do 18. godine kao pripadnik SS-a radio kao čuvar u logoru Štuthof pored Gdanjska kroz koji je prošlo više od 100.000 zarobljenika, mahom poljskih Jevreja. Svrha ovog logora je bila likvidacija zarobljenika i jedan je od logora koji je imao sopstveni krematorijum.
 
Dej odbacuje sve optužbe i navodi kako je samo izvršavao naređenja. Budući da je u vreme zločina bio mlađi od 18 godina, sudi mu se po zakonu za maloletnike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet