Vrhovni sud SAD: Tužilac može da dobije uvid u Trampove finansije

Američki Vrhovni sud presudio je da tužilac iz Nujorka može da dobije finansijska dokumenta predsednika SAD Donalda Trampa, ali je sprečio, bar za sada, da Predstavnički dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, dobije uvid u slična dokumenta.
Vrhovni sud SAD: Tužilac može da dobije uvid u Trampove finansije
Foto: Pixabay
Obe presude sa sedam glasova "za" i dva "protiv" potpisao je konzervativni predsedavajući sudija Džon Roberts.
 
Jedna presuda znači da sudski nalog, upućen Trampovoj dugogodišnjoj računovodstvenoj firmi Mazars LLP da preda različita finansijska dokumenta velikoj poroti u Njujorku u okviru krivične istrage koja se vodi protiv predsednika, može da se sprovede.
 
Međutim, sud je zaobišao odluku o tome da li odbori Predstavničkog doma takođe mogu da, na osnovu sudskih naloga, dođu do Trampovih finansijskih dokumenata, što predstavlja kratkoročnu pobedu za Trampa. Spor će se nastaviti na nižim sudovima.
 
U obe presude, Robertsu se pridružilo četvoro liberalnih sudija kao i dvojica konzervativnih sudija koje je Tramp postavio u sudu - Bret Kavano i Nil Gorsuč.
 
Sud je naveo da je pre 200 godina, "veliki sudija našeg suda" utvrdio da nijedan građanin, čak ni predsednik, kategorički nije iznad zajedničke dužnosti da pruži dokaza kada učestvuje u kaznenom postupku.
 
Tramp je prvi predsednik SAD od Ričarda Niksona koji je odbio da javno objavi svoje poreske prijave. Njegovi advokati tvrdili su da Tramp ima potpuni imunitet dok je na čelu SAD i da Kongres nema važeće opravdanje da traži ta dokumenta. Tramp tvrdi da nikakvih kršenja zakona nije bilo, a istragu o njegovim poreskim poslovima nazvao je "lovom na veštice".
 
Odbor Predstavničkog doma za nadzor vlade je u aprilu 2019. izdao obavezni nalog firmi Mazars tražeći dokumenta o porezima i druge finansijske informacije iz proteklih osam godina, posle svedočenja Majkla Koena, Trampovog bivšeg advokata. Koen je rekao da je Tramp u finansijskim dokumentima između 2011. i 2013. godine "naduvao" vrednost svoje imovine, a u nekima umanjio određene iznose da bi smanjio plaćanje poreza na nekretnine.
 
Odbor za finansije ispituje moguće pranje novca u transakcijama i poslovima na tržištu nekretnina u koje je bio uključen Tramp. U odvojenoj istrazi, Odbor za obaveštajna pitanja ispituje da li je zbog takvih transakcija Tramp bio podložan uticaju stranih državljana ili vlada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.