Papa Franja: Pogođen sam odlukom o pretvaranju Aja Sofije u džamiju

Papa Franja je rekao da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.
Papa Franja: Pogođen sam odlukom o pretvaranju Aja Sofije u džamiju
Foto: Pixabay
"Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osećam pogođeno", rekao je papa tokom nedeljne molitve.
 
Njegove reči prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.
 
Vodeće arhitektonsko zdanje izgrađeno u VI veku, u kome su krunisani vizantijski carevi, da bi kasnije bila pretvorena u džamiju, a 1934. u muzej, svrstano je u svetsku baštinu Uneska i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu sa 3,8 miliona posetilaca samo prošle godine.
 
Za svojih 1.400 godina istorije, Aja Sofija bila je glavna crkva Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj.
 
Više zemalja, među kojima Rusija i Grčka koje prate sudbinu vizantijskog nasleđa u Turskoj, ali i SAD i Francuska upozorile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u muslimansku bogomolju, za šta se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zalagao godinama.
 
Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u petak u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer "sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu".
  • Relja

    13.07.2020 09:13
    Relja
    Ja lično imam dosta prijatelja muslimana koi nemaju džamiju u novom sadu nego svoje verske molitve obavljaju po nekim kućama. Pa dali je to normalno u 21 veku.
  • D

    13.07.2020 06:36
    D
    Koliko sam kao laik čitao turci su osvoili konstantinopolj (istanbul) i zauvek zbrisali vizantiju. Aja sofiju su preuredili u džamiju i narednih 600 godina obavljali molitvu. Dolaskom mlado turaka na čelu sa ataturkom dabi evropi pokazali dasu liberalni aja sofija postaje muzej. Ali netreba tako raspirivati versku mržnju jer svi znamo da je na balkanu bio ogroman broj džamija koje su srušene pa u beogradu,petrovaradinu je bilo preko 50 džamija gde su..srušene su. Pobednici pišu istoriju u ovom su turci pobednici a lično mi srbi smo odlaskom turaka ostavili samo dve džamije u srbije sve smo srušili to nije uredu. A turci ma šta mislio o njima nisu dirali manastire iako su vladali 500 godina i više za to vreme nebi ostao kamen na kamenu od naših manastira e sada koje ovde varvarin......budimo realni i pošteni.
  • Milanče

    12.07.2020 23:01
    Nikada u Turskoj nisu hrišćani imali ista prava kao muslimani. Erdogan polako vraća Tursku unazad po tom pitanju. Postoji jedan pravoslavni manastir u blizini grada Trabzon gde su Turci dozvolili da se jednom godišnje održi Liturgija, Taj Erdogan je opasan igrač. To njegovo slanje pomoći Srbiji, muslimanima u Sandžaku i otvaranje fabrika i ulaganje novca kod nas, to mi se uopšte ne sviđa. Ima on svoje, verovatno opasne, razloge zašto to radi. Ni malo naivno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.