Više od 150 zemalja prijavilo se za vakcinu protiv korone

Više od 70 bogatih zemlja prijavilo se na globalnu inicijativu za vakcinu protiv korona virusa koja će im obezbediti da kupuju više vakcina za skladištanje za svoje građane.
Više od 150 zemalja prijavilo se za vakcinu protiv korone
Foto: Pixabay
U današnjoj izjavi, savez vakcina Gavi izvestio je da je 75 zemalja saopštilo da će se pridružiti novom "Kovaks pogonu" zajedno sa još 90 zemalja sa niskim prihodima koje se nadaju da će im vakcine biti donirane.
 
AP je ove nedelje objavio da bi inicijativa mogla da omogući bogatim zemljama da pojačaju sopstvene zalihe vakcine za korona virus i pri tom ostave manje doze za ugroženije stanovništvo. Neke zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Nemačku i SAD već su naručile stotine miliona doza pre nego što je dokazano da vakcine deluju.
 
Kritičari kažu da se ovim savezom vakcina bogatim zemljama nudi šansa da kupe još više vakcina i u suštini omogućava da ostave sa strane odredjene količine vakcina bez posledica.
 
Izvršni direktor Gavija priznao je da ne postoji mehanizam za sprovodjenje zakona ali je rekao da će savez razgovarati sa bogatim zemljama da predlože moguća rešenja.
 
Iz Gavija kažu da je 165 zemalja koje čine oko 60 odsto svetske populacije izrazilo interes za učešće u savezu. Savez ima za cilj da prikupi oko dve milijarde dolara za kupovinu vakcina.
  • More

    16.07.2020 11:57
    Mars
    Slobodno neka se prvo valcinisu politicari jer bez njih svet ne moze
  • miodrag stojanovic

    15.07.2020 21:03
    a osnivac "Gavi"je Bil Gejts!
    Odem na google,kucam ko je osnivac i finansijer Gavi alijanse "gavi alliance founder" izadje BIL I MELINDA GEJTS !

    https://www.google.com/search?client=opera&q=gavi+alliance+founder&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

    Idem da prosetam psa napolju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet