Za ulazak u Austriju od danas obavezan negativan PCR test

U Austriji su u ponoć stupile na snagu nove mere za ulazak u zemlju iz takozvanih rizičnih regiona, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, a tako i Srbija.
Za ulazak u Austriju od danas obavezan negativan PCR test
Foto: Pixabay
Za državljane Austrije, EU, Evropske ekonomske zajednice, Švajcarske, kao i sve državljane trećih zemalja koji imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravlja, nove mere znače da moraju na granici da pokažu negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od tri dana.
 
Ako prilikom ulaska nemaju PCR test, moraju u samoizolaciju, koja se prekida PCR testom koji mora da se uradi u roku od 48 sati, o sopstvenom trošku u Austriji. Ukoliko se PCR test ne uradi u roku od 48 sati, osoba će biti kažnjena novčanom kaznom u visini do 1.450 evra.
 
Obavezujući karantin je i u slučaju posedovanja negativnog PCR testa predviđen samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji, koji, međutim, i dalje ne mogu da uđu u Austriju bez "valjanog razloga".
 
Uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14 na 10 dana, a državljani trećih zemalja ne mogu prekidati samoizolaciju ni novim testiranjem u Austriji.
 
Za diplomate, sezonsku radnu snagu i negovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju prikazati negativan PCR test i ići u desetodnevni karantin, koji mogu napustiti nakon novog testa urađenog u Austriji, naravno samo ako je negativan.
 
Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je, prema uredbi, bez ikakvih ograničenja.
 
U uredbi je navedena i lista rizičnih regiona, koja obuhvata 32 zemlje, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Belorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i kineska provincija Hubej.
 
Za osobe koje su pre današnjeg dana već bile u inostranstvu nova pravila važiće tek od 1. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).