Bilbordi se vraćaju u Grčku uprkos negodovanju

Grčka država je 2010. godine uklonila većinu bilborda jer su dokazano proglašeni opasnošću za učesnike u saobraćaju i ruglom na ulicama i putevima, ali se sada ponovo postavljaju što je izazvalo negodovanje, piše atinski list "Katimerini".
Bilbordi se vraćaju u Grčku uprkos negodovanju
Foto: Pixabay
Lokalne vlasti, saobraćajna policija i Ministarstvo infrastrukture pre desetak godina su sarađivali na uklanjanju bilborda s ulica. To je bio rezultat žalbe Državnom savetu, najvišem upravnom sudu Grčke, koji je 2007. presudio da je zajednička ministarska odluka o postavljanju bilborda ništava, te je tri godine kasnije usledilo rušenje. Kao deo tog napora otvoren je sajt gde su građani mogli da prijavljuju ilegalno postavljene bilborde.
 
Međutim, pre nekoliko dana je iznenada objavljena nova zajednička ministarska odluka kojom je ponovo dozvoljeno postavljanje bilborda.
 
Vest o tome je izazvala negodovanje na koje su nadležna ministarstva odgovorila tvrdeći da se pooštravaju pravila za postavljanje bilborda.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova, odgovarajući na kritike, ističe da su nova pravila o oglašavanju na ulicama "usklađena sa sudskom praksom Državnog saveta i s Bečkom konvencijom o saobraćajnim znacima i signalizaciji".
 
Ministarstvo pritom navodi izričite zabrane postavljanja bilborda na regionalnim i državnim putevima, na petljama i na naplatnim stanicama autoputeva.
 
Zabranjeno je oglašavanje bilbordima i "gde god može uticati na učesnike u saobraćaju i na sam saobraćaj, kao i u slučaju ako reklame ometaju uočavanje saobraćajnih znakova", navelo je Ministarstvo.
 
Međutim, mnogi organi vlasti i udruženja se ipak žale pre svega jer je Vlada svoju novu odluku donela i sprovodi je bez ikakvih konsultacija, ignorišući i lokalne vlasti i niz drugih odluka Državnog saveta.
 
Tako "Grčko udruženje za saobraćajne delikte SOS" podseća na desetine žrtava sudski potvrđenih udesa čiji je uzrok bilo naletanje vozila na stubove bilborda ili jer su oni vozačima i pešacima zaklonili saobraćajne znake, raskrsnice i druge delove kolovoza, ili su im skrenuli pažnju sa ulice na reklamu.
 
To udruženje dodaje da se novom odlukom o ponovnom postavljanju bilborda, ministarstva za investicije, za okolinu i za unutrašnje poslove "skrivaju jedno iza drugog", pritom izlazeći iz svoje nadležnosti jer bi o tome trebalo da odluči Skupština Grčke, pošto se uređenje saobraćajnica reguliše Zakonom o drumskom saobraćaju.
 
Postavljanje bilborda je svojevremeno bilo prava "napast" u regionu Atike, a guverner te oblasti Jorgos Patulis je sada osudio tri ministarstva što su donela odluku o ponovnom postavljanju bilborda.
 
Guverner je rekao da je namera o postavljanju bilborda "trebalo da bude predmet opsežnih, ozbiljnih i odgovornih konsultacija s lokalnom samoupravom koja mora imati važnu reč i ulogu u toj aktivnosti koja utiče i na bezbednost na putu, i na estetiku naših gradova i regiona" i upozorio da "izbor lokacija za bilborde ne može biti bez učešća opština", a one se tome uglavnom protive.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.