Nemački građevinari u problemu zbog manjka radnika sa Zapadnog Balkana

Broj izdatih viza za radnike sa Zapadnog Balkana tokom krize sa virusom korona znatno je opao. Istovremeno, nemačke građevinske firme upozoravaju da neće biti u stanju da izvedu sve radove.
Nemački građevinari u problemu zbog manjka radnika sa Zapadnog Balkana
Foto: 021.rs
U prvoj polovini ove godine izdata je samo 4.801 viza, dok je 2019. godine izdato ukupno 27.259 viza za radnu snagu iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, prenosi Dojče vele.
 
Diseldorfski list Rajniše post piše da su razlog za znatno manje izdatih viza, u okviru takozvanog Pravila za Zapadni Balkan, ograničenja javnog života koja su usledila nakon proglašenja pandemije. U mnogim zemljama nemačka diplomatska predstavništva koja izdaju vize radila su samo ograničeno.
 
Istovremeno, građevinske firme u Nemačkoj upozoravaju da će imati velikih problema s radnom snagom ukoliko pojednostavljena pravila za dobijanje vize ne budu produžena i nakon decembra.
 
Bez takozvanog Pravila za Zapadni Balkan, samo bi Građevinska udruženja Severne Rajne Vestfalije "odjednom ostala bez 52.000 radnika", izjavio je za list Rajniše post direktor udruženja Herman Šulte-Hiltrop.
 
"Onda bi 2021. imali situaciju da radovi na gradilištima u oblasti izgradnje stambenog prostora moraju i potpuno da se obustave", rekao je on.
 
Pravilo za Zapadni Balkan do 2023. godine
 
U julu je saopšteno da bi Nemačka trebalo da produži posebnu dozvolu koja omogućava dolazak radnika sa Zapadnog Balkana.
 
Agencija DPA, koja je imala uvid u nacrt uredbe Ministarstva za rad, piše da će tzv. Pravilo za Zapadni Balkan iz 2016, koje ističe u decembru ove godine, ostati na snazi do 2023. Godišnje će u zemlju na taj način ubuduće u Nemačku moći da uđe najviše 25.000 radnika.
 
To pravilo pojednostavljuje pristup radnika nemačkom tržištu rada: omogućava lakše dobijanje vize i bez znanja nemačkog jezika i poslovnih kvalifikacija. Uslov za dobijanje vize je da podnosilac zahteva dostavi radni ugovor i da to odobri Savezna agencija za rad.
 
Šulte-Hiltrop pozdravlja planove nemačke vlade o produženje Pravila za Zapadni Balkan, ali ne shvata zašto se kao gornja granica navodi 25.000 radnika godišnje.
 
"Radi se o poslovima za koje ovde kod nas nećete naći nikoga - kao recimo stručnjaci za armaturne mreže", izjavio je za Rajniše post Šulte-Hiltrop, ali i ukazao na to da će narednih godina zbog starosti 150.000 od ukupno 850.000 zaposlenih u građevinskoj industriju prestati da radi.
 
Šulte-Hiltrop smatra da gornja granica od 25.000 ljudi samo "nepotrebno zaoštrava ionako već napetu situaciju" .
  • Sava

    04.08.2020 20:50
    Koliko toliko
    Tolika je zarada po mkv, da sada ne mogu da prodaju ni dva stana pa su se uzbunili jer prodaja ne ide nikako. Spustaju se cene ali dzaba odsvirali su svoje, a u Nemackoj ce se graditi I dalje.Komentar Miodraga sasvim razuman...sledeca vest prodaju stanove u park residence pozurite kupiti dok jos ima...po promo ceni...luksuzni stanovi imaju zidove prozore...beee....beee...
  • Eto

    04.08.2020 20:14
    Im
    Radna snaga iz EU
  • Miodrag Minhen

    04.08.2020 15:14
    25 eura sat je ovde pocetnik
    Gradjevinac ovde radni sat je 25 eura po satu pro stunde apsolutni pocetnik i to mladji Arbeitskräfte sa 3 do 6 meseci iskustva 30 do 40 eura,stariji majstor sa 5 ili 10 godina iskustva na gradjevini älterer Bauarbeiter 30 do 60 eura po satu .

    Posao se ugovara agencija za uposljavanje Arbeitsagenturen krenete sa prevodiocem ili nadjete nekoga preko outsourcing sajtova rodjenog Nemca da Vam zavrsi sve to.

    Ako imate registrovanu firmu u Srbiji ili na Balkanu dolazite kao podizvodjac glavnoj firmi Baugesellschaft i dobijate cene gore.Oni cepaju jos toliko prema izvrsnim investitorima.

    Gradjevina Vam je u ovde u Bavariji juzna Nemacka nesto sto niko nece da radi a placa se od 25 eura pa navise po satu.CAk ni imigranti vise ne rade ne zele.

    Umalo zaplakah kad cuh pre par dana decko radio u Nisu gradjevinu jug Srbije velicina Novoga Sada za 2 hiljada dinara dnevnice sto to je 17 eura po 9-10 sati dnevno to je jedva 2 eura po satu na suncu bez opreme ni opremu mu nisu hteli dati kazu nemaju da on sam kupi od svojih 2 eura po satu i to mu nisu platili ostali mu duzni 15 dana rekli mu"tuzi nas nemamo" covek spremao noz da im se osveti pa dosla milicija da ga hapsi jer dosao da potrazuje svojih 190 eura posteno zaradjenih na gradjevini 15 dana neplacenih.

    STO DALJE OD SRBIJE SVETLESNOM BRZINOM.Ucite svapski nemojte nista drugo vremena gubiti dok ste u Srbiji i palite odatle.Ko moze.Ko ne moze neka ceka izbore 2024 i 2028 e i 2032 e i 2036 i 2040 e i 2044 e i 2052 i 2056 i 2060 e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet