FOTO, VIDEO: Najmanje 78 mrtvih u velikoj eksploziji u Bejrutu, među povređenima žena i ćerka premijera

Najmanje 78 osobe su poginule i više od 4.000 je povređeno u dve jake eksplozije koje su se sinoć dogodile u luci u centru Bejruta, saopštile su vlasti Libana.
Bolnice u gradu su popunjene. Među povređenima su i supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba. Arapska televizijska stanica Al Arabia navodi da je povređeno i nekoliko savetnika premijera Diaba.
 
Eksplozija je sravnila sa zemljom veći deo luke i oštetila brojne zgrade u glavnom gradu Libana. Nad gradom se nadvio veliki oblak dima. Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsednika Libana, palata "Babda". Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujući i Ambasadu Rusije.
 
 
Foto: Rojters
 
U ruševinama ima zatrpanih ljudi, a desetinama povređenih pomoć se ukazuje na licu mesta.
 
Vojni helikopteri pomažu u gašenju požara koji bukte u luci.
 
 
Foto: Rojters
 
Eksplozija je ozbiljan udarac Libanu, pogođenom pandemijom virusa korona i najtežom ekonomskom krizom u više decenija.
 
Usled epidemije, bolnice u Bejrutu sinoć su brzo popunjene. Zalihe krvi su preko potrebne, kao i generatori jer je usled eksplozije nestala struja.
 
 
Foto: Rojters
 
U eksploziji je oštećeno i nekoliko bejrutskih bolnica. Bolnica Roum je pozvala građane da joj dostave generatore kako bi imala struju.
 
 
Foto: Rojters
 
Prvi čovek službe bezbednosti Libana general Abas Ibrahim demantovao je verziju o detonaciji pirotehnike i izjavio je da se radi o drugim eksplozivnim sredstvima koja su bila skladištena dugo vremena.
 
Libanska televizija "LBC internešenal" kasnije je objavila da je u luci eksplodiralo 2.700 tona kalijum nitrata (šalitre), prenosi Sputnjik.
 
"Za vreme zavarivanja otvora kroz koje bi kriminalci mogli da izvrše krađu, došlo je do detonacije tereta uskladištenog u luci sa 2.700 tona kalijum nitrata - šalitre", prenela je televizija preliminarne nalaze policije.
 
Svedoci su opisali da su videli čudan oblak narandžaste boje iznad mesta eksplozije. Narandžasti oblaci otrovnog azot dioksida često prate eksploziju nitrata.
 
 
Foto: Rojters
 
Eksplozija se čula i osetila kao potres čak i na Kipru, ostrvu u Sredozemnom moru udaljenom od Bejruta više od 200 kilometara.
 
 
Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je da je eksplozija "apsolutno bez presedana u istoriji Libana" i da je grad potpuno uništen.
 
"Ono što smo videli, izgledalo je kao Hirošima i Nagasaki", dodao je Abud.
 
 
Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom. Savet je predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici.
 
  • Nemanja

    06.08.2020 11:06
    @Podbarac
    Hvala na pojašnjavanju, ali mislim da ti analiza do kraja nije tačna: tzv. "fertilizer bomb" je korišćen u napadu na federalnu zgradu u Oklahoma citiju, jedan kombi napunjen šalitrom i parkiran kod zgrade je razneo pola te iste zgrade.
    Inače, čista šalitra, kao u ovom primeru, se ne prodaje kao takva i predstavlja kontrolisanu materiju.
    Tako da, nema tu mini-nuke, veštačko đubrivo je roknulo sa snagom od 1.7 kt...
    Saučešće napaćenom narodu.
  • Podbarac

    05.08.2020 11:11
    Mala ispravka
    Nije u pitanju "kalijum-nitrat (KNO3)", nego "amonijum-nitrat (NH4NO3)" i to kao prozvod "Nitropiril" - ukupno, 2,750 tona u džakovima zapremine 1 metrička tona - aktuelna slika, načinjena neposredno pre ekplozije:

    https://pbs.twimg.com/media/EenHhUwWoAED58l?format=png&name=small

    Drugo pre više od 7 godina je ta roba zaplenjena i uskladištena u delu luke za opsne materijale. U tom delu je i došlo do požara (navodno kontejner sa vatromet-pirotehnikom je prvi stradao...), ali je i bilo skladište municije i "nekog" naoružanja.

    Danas, većina, pa i ja veruju da je bila u pitanju neka vrsta bombe u luci - pošto ova količina "amonijum-nitrata" (ekvivalent snage od 1,8 Kt TNT) jednostavno nije dovoljno za pričinjenu štetu - obraćanje predesnika Trumpa

    https://www.youtube.com/watch?v=fx3oLZryzuo
  • C

    05.08.2020 10:45
    Pecurka ista kao mini nuklearka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet