Američki kruzeri produžili prekid plovidbe zbog korone do kraja oktobra

Američka industrija krstarenja produžila je prekid operacija do kraja oktobra, zbog novog izbijanja klastera zaraze virusa korona na brodovima na moru.
Američki kruzeri produžili prekid plovidbe zbog korone do kraja oktobra
Foto: Pixabay
Međunarodno udruženje za krstarenja (Cruise Lines International Association – CLIA) koje predstavlja više od 50 kompanija i 95 odsto kapaciteta kruzera koji plove na okeanima, saopštila je danas da ukoliko se promene uslovi u SAD da će razmotriti dozvoljavanje kraćih plovidbi.
 
Naređenje o zabrani plovidbe u američkim vodama koje je prvobitno izdao američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u martu produžen je do 30 septembra.  Međunarodno udruženje kruzera produžilo je dva puta suspenziju putovanja.
 
Norveška kompanija za krstarenja zaustavila je sva putovanja i u ponedeljak se izvinila kada je izbila infekcija na jednom brodu i zaraženo je najmanje pet putnika i 36 članova posade. Zdravstvene vlasti strahuju da je brod možda proširio virus u desetinama gradova i sela duž zapadne obale Norveške. Kompanija Hurtigruten koja je bila među prvima koja je ponovo počela da plovi u junu, nudeći putovanja u Norevešku i Nemačku.
 
Pozitivni testovi na virus prijavljeni su ove nedelje na kruzerima u Italiji i Tahitiju. Rizik infekcije na kruzeru je povećan zbog skučenog prostora.
 
Između marta i jula bilo je prijavljeno 2.973 slučajeva Kovida-19 ili bolesti koja liči na to na brodovima u američkim vodama, prema navodima američkog CDC-ija. Sa 10. julom bilo je još 14.702 članova posade na 67 brodova.
 
"Rojal Karibian Grup" i "Norvidžan kruz lajn", obe bazirane na Floridi rade zajedno sa panelom zdravstvenih stručnjaka da razviju planove za sprečavanje i lečenje Kovida-19 na moru. Detalji se očekuju kasnije ovog meseca.
 
Industrija krstarenja je teško pogođena pandemijom. Svaki dan kada brodovi ostaju neaktivni košta 110 miliona dolara u ekonomskoj aktivnosti, prema CLIA. Američke države koje se oslanjaju na industriju kruzera kao što su Florida, Teksas i Aljaska su posebno teško pogođene.
  • Plivajte

    05.08.2020 23:40
    To djubre treba ukinuti. Ne samo da raznose viruse i druge bolestine po svetu vec i skart turiste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.