VIDEO: Hirošima obeležila 75 godina od napada atomskom bombom

Ogromno zvono odeknulo je jutros u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u istoriji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih pretnji.
Zbog protivepidemijskih mera, ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživele i njihove porodice.
 
S obzirom na značaj 75. godišnjice bombardovanja, u kojem je ubijeno 140.000 ljudi, uprkos epidemiji virusa korona, gradske vlasti su, uz stroge mere opreza, ipak odlučile da održe komemoraciju.
 
"Šestog avgusta 1945. jedna atomska bomba uništila je naš grad. Tada se govorilo da ovde ništa neće rasti narednih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira", rekao je gradonačelnik Kazumi Macui.
 
Nebo je bilo vedro 6. avgusta 1945. kad je u 8:15 časova američki bombarder "B-29 Enola Gay" bacio na grad atomsku bombu "Little Boy" koja je istog dana i narednih nedelja usmrtila 140.000 ljudi.
 
Danas, 6. avgusta, tačno u vreme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je veliko zvono dok su okupljeni u memorijalnom parku na jakoj letnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama.
 
 
Gradonačelnik Macui prisetio se pandemije gripa 1918. koja je oduzela milione života, jer se, istakao je, zemlje, sukobljene u Prvom svetskom ratu, nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.
 
"Usledilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih pretnji", poručio je Macui.
 
Premijer Šinzo Abe tradicionalno je bio na komemoraciji, ali okupljeni, kojih je bilo znatno manje nego prethodnih godina, održavali su fizičku distancu i većina je nosila zaštitne maske.
 
Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba "Fat Man" bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta, otvorivši put završetku Drugog svetskog rata.
  • Nemanja

    07.08.2020 15:55
    @ Jelena
    Bacili su je oni čije ratne zarobljenike su obezglavljivali (one srećnije) ili seckali na komade i pekli na tihoj vatri (one malo manje srećne). Oni čije poginule vojnike su minirali kako ne bi mogli da budu ni sahranjeni. Oni koje su mitraljirali dok su iskakali iz zapaljenih brodova.
    Amerikanci u ovom slučaju.
  • Jelena

    06.08.2020 17:12
    Sramota čovečanstva
    Sad sam gledala prilog u trajanju od minut i po o ovome, i novinari RT Vojvodine ni jednom rečju nisu pomenuli ko je bacio atomsku bombu, već samo "eksplodirala je uranijumska bomba iznad grada", kao da su je tu doneli vanzamaljci. Ništa SAD, ništa Amerika, ništa ratni zločin...
  • Nebojša

    06.08.2020 14:42
    Genocid
    I nigde niko u tekstovima ne pominje da je ratni zločin - genocid ubiti stotine hiljada žena, dece, civila jednom velikom surovom radioaktivnom bombom. Nema opravdanja za to, da li je ovaj svet normalan da je podlegao moći američkog marketinga. Procena je da je američka vojska samo od kraja II svetskog rata širom sveta pobila preko 20 miliona ljudi, bez da je iko ikada odgovarao ili bio optužen za nešto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.