U BiH još 262 slučaja korone, Sarajevo žarište

Nova 262 slučaja zaraze virusom korona potvrđena su u Bosni i Hercegovini, izvestili su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji, dok se stanje sve više pogoršava u Sarajevu, koje je već nedeljama najveće žarište epidemije.
U BiH još 262 slučaja korone, Sarajevo žarište
Foto: Pixabay
Na klinikama u Federaciji BiH u protekla 24 sata testirano je 919 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 128 slučajeva, dok su tri zaražene osobe preminule.
 
U Republici Srpskoj testirali su 488 uzoraka, a u 118 slučajeva potvrđena je zaraza koronom. U tom su entitetu od srede od posledica zaraze preminula dva starija muškarca. Još 16 zaraženih registrovano je u distriktu Brčko.
 
Sarajevo je i dalje najveće žarište zaraze jer su na području glavnog grada BiH tokom 24 sata potvrđena 74 nova slučaja a jedna je osoba umrla. Ukupni broj zaraženih među Sarajlijama od pojave koronavirusom sada je tako veći od 2.500 što je gotovo 20 posto od ukupnog broja u celoj državi.
 
Aktivnim se trenutno smatra nešto više od 1.300 slučajeva zaraze.
 
Kapaciteti sarajevske Klinike za plućne bolesti namenjene smeštaju obolelih od bolesti KOVID-19 popunjeni su više od 80 posto pa županijske vlasti razmatraju mogućnost brzog uspostavljanja sličnih kapaciteta za smeštaj dodatnih pacijenata. Odlukom predsednika županijske vlade Marija Nenadića svim zdravstvenim radnicima prekinuti su godišnji odmori.
 
Zbog naglog širenja zaraze u Sarajevu se otkazuju gotovo sve ranije planirane masovne manifestacije. Nakon što je direkcija Sarajevo Film Festivala (SFF) potvrdila da će ta najveća regionalna filmska smotra planirana za period od 14. do 21. avgusta biti održana bez publike odnosno isključivo na online platformi, u četvrtak su i organizatori druge "Povorke ponosa" čiji je cilj promocija prava LGBTIQ populacije planirane za kraj meseca najavili kako se ni ona neće održati na uobičajeni način.
 
"Povorku odgađamo za vreme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna", naveli su organizatori.
 
Predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić ocenio je kako stanje jeste zabrinjavajuće, ne samo u Sarajevu, nego i u entitetu i celoj državi, ali je istakao kako restrikcije nalik onima tokom proleća nisu opcija o kojoj se razmišlja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet