Krf i Halkidiki među žarištima korone u Grčkoj

Hitne "pilot-mere" od petka su na snazi u Atini, Akavali, Aleksandrupoliju i na ostrvu Porosu, zbog porasta broja obolelih od korona virusa u tim mestima.
Krf i Halkidiki među žarištima korone u Grčkoj
Foto: Pixabay
Te striktne mere su proba mera koje će biti primenjene i u nizu drugih područja gde takođe raste broj obolelih, zbog čega izgleda da Grčka ulazi u drugi talas epidemije, prenose atinski mediji.
 
Tokom prvog, teškog talasa epidemije, u vreme zabrane izlaska iz kuća, samo 21. aprila je zabeleženo 156 novih slučajeva koronavirusa, a u četvrtak, Organizacija javnog zdravstva Grčke je dobila prijavu 153 pozitivna slučaja.
 
Iako je to vrlo blizu rekorda, stručnjaci primećuju da su 153 prijave infekcije posledica i kontinuiranog testiranja kojeg nije bilo pre četiri meseca, ali ipak ne skrivaju zabrinutost zbog toka epidemije.
 
Kontinuirano povećavanje broja slučajeva poslednjih dana pokrenulo je uvođenje novih mera. Opšte mere uključuju obavezu svih da upotrebljavaju maske i to svuda - i napolju, bar do polovine avgusta, a ciljane predstavljaju ograničavanje kretanja i rada raznih delatnosti, po lokalnim potrebama.
 
Više od polovine od 153 slučaja otkriveno je u Atini i Solunu, a ostali su široko geografski rasprostranjeni po celoj zemlji. Najmanje 20 regionalnih jedinica je prijavilo nove slučajeve. Pored Atine i Soluna, to su i Argolida, Ahaja, Evros, Ilia, Tesprotia, Ianjina, Kavala, Krf, Kilkis, Kozani, Korint, Kiklade, Larisa, Magnesia, Pela, Mesinia, Halkidiki i Hanja na Kritu.
 
Neke od tih oblasti imaju veliko epidemiološko opterećenje, poput Krfa i Halkidikija.
 
Kako se broj slučajeva povećava, tako se povećava i prijem u bolnicu. Do četvrtka su 123 pacijenta hospitalizovana u bolnicama, od kojih 58 u Atini. Manje od nedelju dana ranije, broj pacijenata sa korona virusom u svim grčkim bolnicama je bio 93.
 
Samo jedna svadba u Aleksandrupolisu, na severoistoku, dovela je do 45 slučajeva, a broj zaraženih tom prilikom raste i dalje.
 
Istovremeno, veliku zabrinutost izazivaju slučajevi bolničke zaraze. Od 14 slučajeva prijavljenih u Larisi u četvrtak, najmanje šest odnosi se na zdravstvene radnike dveju bolnica u gradu, posle povratka na posao lekara koji nisu znali da su se zarazili tokom odmora na Halkidikiju.
 
Pored venčanja u Solunu i Aleksandrupolisu, krštenja na Halkidikiju i fabrike za preradu mesa u Kavali, nova žarišta epidemije su mesta zabave na ostrvu Mikonosu - potvrđeno je osam slučajeva medju ugostiteljskim osobljem.
  • izdajnik

    07.08.2020 20:07
    To ih nasi zarazili
  • G pen

    07.08.2020 18:18
    Jos da dodaju Paraliju pa bi ispalo da je zahvatilo tradicionalna srpska mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.