Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje buduće vakcine

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus osudio je "nacionalističko" svojatanje buduće vakcine za korona virus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovečanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom.
"Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći. Potreban je svetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro i to kao politička obaveza", rekao je Grebejesus na video Forumu o bezbednosti u Aspenu.
 
Prema njegovim rečima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: "Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svet izleči i otvori, svi će imati koristi".
 
"Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globalizovanom svetu. Ekonomije su neraskidivo povezane. Ne može se nekoliko sigurnih zemalja oporaviti, a ostali ne, svi se moraju oporaviti zajedno", rekao je Gebrejesus.
 
Kako je rekao, šteta koju je prouzrokovao kovid-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva.
 
U različitim fazama testiranja je 26 vakcina, uključujući šest u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima, potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja SZO, Majkl Rajan, izrazivši umerenu nadu u uspeh.
 
Kada neka vakcina dođe u "fazu tri" to ne znači "skoro smo na cilju", objasnio je taj epidemiolog.
 
"Faza tri znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se videlo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije", objasnio je. 
 
"Međutim, nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor i verovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi", rekao je Rajan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet