Glavni epidemiolog SAD: Vakcina protiv korone neće biti potpuno efikasna

Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči ocenio je da vakcina protiv virusa korona neće biti potpuno efikasna.
Glavni epidemiolog SAD: Vakcina protiv korone neće biti potpuno efikasna
Foto: Pixabay
Kako prenosi Skaj njuz, on je na onlajn seminaru Univerziteta Braun kazao da šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika.
 
"Ne znamo koliko će biti efikasna - da li će to biti 50 ili 60 odsto. Voleo bih da efikasnost bude 75 odsto ili više", rekao je Fauči.
 
On je istakao da koncept javnog zdravstva nikada ne sme biti napušten jer je nemoguće razviti vakcinu koja je efikasna do 98 odsto.
  • Gagarin

    09.08.2020 15:16
    @trooki
    "Posebno ako imunitet na covid-19 moze da traje oko tri meseca, kao sto mnogi izvori govore."

    To je po trenutnim istrazivanjima na osnovu pracenja broja prirodno stvorenih antitela kod rekonvalescenata, ciji broj zavisi od duzine trajanja virusne infekcije i intenziteta simptoma. Za neke od sintetickih vakcina je vec utvrdjeno da izazivaju robusniji odgovor imunog sistema, tako da je moduce da ce vakcina biti efikasnija od prirodno stecenog imuniteta, ali ce i dalje morati da se obnavlja u redovnim intervalima - verovatno nesto poput vakcine protiv gripa.
  • trooki

    09.08.2020 12:13
    Posebno ako imunitet na covid-19 moze da traje oko tri meseca, kao sto mnogi izvori govore. U tom slucaju nije mi jasno da li ce se onda vakcinacija vrsiti na svaka tri meseca i zasto se toliko nade uopste polaze u vakcinu ako je tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.