Studija: Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana bilo pozitivno po Nemačku

Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je uticalo na nemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.
"54 odsto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovanih je četiri odsto", proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) koja je objavljena juče.
 
Prema istoj studiji 42 odsto osoba zaposlenih u sklopu tzv. pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana su pomoćni radnici.
 
Propis o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana uveden je početkom 2016. godine nakon što su zemlje ove regije uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja što je praktički isključilo mogućnost dobijanja azila za građane ovih zemalja u Nemačkoj.
 
Uslov za useljavanje u Nemačku je, za razliku od ostalih sličnih pravila, isključivo radni ugovor, a ne potvrda o kvalifikaciji. Prema nekim kritikama, ovakva regulacija je dovela do toga da u sklopu ovog pravila u Nemačku dolaze isključivo nekvalifikovani radnici u nižem platnom sektoru.
 
U Nemačku dolaze stariji radnici
 
Kritika se takođe odnosila i na tvrdnju da u Nemačku dolaze stariji radnici i izražena je bojazan da će oni zbog kratkog radnog veka do penzije i niskih davanja u penzijske fondove nakon penzionisanja pasti na teret nemačkog sistema socijalne zaštite.
 
IAB studija je pokazala i da u Nemačku preko Pravila o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U 2016. i 2017. godini 73 odsto radnika je bilo mlađe od 40 godina a 86 odsto su bili muškarci.
 
Najveći postotak, njih 44 odsto, zaposleno je u građevini a 13 odsto u gastronomiji.
 
"Integracija na tržište rada osoba koje su u Nemačku stigle preko ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspešno", zaključak je studije.
 
Odluka o produženju ovog pravila koje ističe krajem ove godine još nije doneta. Prema nekim procenama produženje je, usprkos pozitivnim iskustvima, upitno posebno nakon što je zbog pandemije virusa korona i ekonomske krize porastao broj nezaposlenih u Nemačkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.