U Crnoj Gori može da se glasa i sa isteklim dokumentom ili s onim iz doba SFRJ

Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) donela je mišljenje kojim se daje mogućnost građanima kojima su istekla dokumenta da ostvare biračko pravo, a takvih je sada oko 30.000, potvrđeno je "Vijestima".
U Crnoj Gori može da se glasa i sa isteklim dokumentom ili s onim iz doba SFRJ
Foto: 021.rs (ilustracija)
Članovi Komisije su se na sednici složili da građanima koji ne zamene lična dokumenta do izbora, treba dozvoliti da glasaju, potvrdio je Vijestima predsednik DIK-a Aleksa Ivanović.
 
Mišljenje je utvrđeno na inicijativu Demokrata Crne Gore, a DIK je stava da građani koji dođu na birališe treba da se identifikuju.
 
Ako se provlačenjem njihovog dokumenta kroz aparat za identifikaciju potvrdi da je legalan, to što je datum važenja istekao ne bi trebalo da spreči glasanje, objašnjeno je Vijestima.
 
Za takav stav nije konsultovano Ministarstvo unutrašnjih poslova jer u DIK-u smatraju, kako su rekli, da je sprovođenje izbora u njihovoj nadležnosti.
 
Stari dokument ima 30.000 građana 
 
Demokrate su tražile mišljenje da li će birač, na izborima 30. avgusta, moći da dokaže identitet i ostvari biračko pravo na osnovu lične karte koja je izdata u skladu sa zakonom, a kojoj je istekao rok važenja.
 
Generalna direktorka Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milanka Baković u utorak je rekla da je trenutno 30.000 građana kojima su istekla lična dokumenta. Baković je rekla da od 30.000 građana trenutno njih 7.500 nema nikakav dokument ili ima stari iz doba SFRJ.
 
NKT je u prvom talasu epidemije objavio da istekla dokumenta važe do daljeg, ali kako su u međuvremenu šalteri ponovo otvoreni, ta odredba više ne važi.
  • Igor

    13.08.2020 08:47
    Jel moze i sa overenom smrtovnicom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet