Korona se ponovo pojavila na Novom Zelandu posle tri meseca zatišja

Posle tri meseca zatišja, korona virus se ponovo širi na Novom Zelandu, saopštili su danas zvaničnici te zemlje, a tokom dana očekuje se da premijerka Džasinda Ardern obelodani odluku da li će vanredne mere u Ouklandu biti produžene.
Korona se ponovo pojavila na Novom Zelandu posle tri meseca zatišja
Foto: Pixabay
Nadležni su danas prijavili još 12 novih slučajeva kovida-19 koji su svi bili povezani sa istim izvorom, otkrivenim pre dva dana, među članovima jedne porodice.
 
Zvaničnici tvrde da je virus, koji je izazvao novi talas zaražavanja, stigao iz inostranstva.
 
Premijerka Ardern insistira na svojoj taktici ranog i snažnog odgovora na pojavu virusa i danas bi trebalo da saopšti javnosti da li će vanredno stanje u Ouklandu biti produženo.
 
U javnosti je sve prisutnija strepnja da bi produženje vanrednog stanja moglo dodatno da ošteti načetu domaću ekonomiju.
 
Visoki zvaničnik zdravstvenog sektora na Novom Zelandu, Ešli Blumfild, ocenio je da su ohrabrujući pokazatelji u vezi sa novim žarištem u Ouklandu, ali je dodao da nadležni imaju informacije o zaražavanjima u još dve oblasti, koje bi tek trebalo da budu ispitane.
 
Ministar zdravstva Novog Zelanda Kris Hipkins izjavio je da je testiranjem genoma najnovijeg virusa utvrđeno da je stigao iz Velike Britanije ili Australije, ali da tek treba da se utvrdi na koji je način dospeo do zaražene porodice.
 
On je odbacio navode nekih eksperata da se virus "tiho širio u Ouklandu nedeljama unazad", rekavši da postoje "pouzdani dokazi da ta pretpostavka nije tačna".
 
U nedelju je na Novom Zelandu obeležen 100. dan od kako je suzbijeno širenje virusa korona.
  • James Bond

    14.08.2020 13:05
    Doneli kineski turisti u epruvetama, pa pustili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet