"Bager mafija" krade po Nemačkoj, građevinske mašine završavaju na Balkanu

"Bager mafija" krade po Nemačkoj velike građevinske mašine, koje završavaju na Balkanu, piše nemački Špigl.
"Bager mafija" krade po Nemačkoj, građevinske mašine završavaju na Balkanu
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Kada je 'gospodin Demir' u filijali kompanije Cepelin u Koblencu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vetervaldu. Cepelin je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom da je čovek  imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja", navodi magazin.
 
Službenica firme je tek tri dana kasnije primetila da bi se moglo raditi o kriminalcu. Videla je mejl jednog kolege iz Baucena koji upozorava na oprez, jer je "gospodin Demir" upravo ukrao jedan bager.
 
Službenica je odmah pozvala policiju, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na gradilištu, već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 evra, je nestao.
 
Špigl navodi da je jedan očevidac kasnije ispričao da je bager utovaren na novi crveni mercedesov kamion s hrvatskim registarskim oznakama. List dodaje da se radi o profesionalnoj bandi koja operiše u velikom stilu.
 
"Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri, nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu", piše Špigl.
 
U tekstu se navodi da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda lopovi menjaju tipske oznake i broj šasije. Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u poslednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača.
 
"Lopovi  se uvek predstavljaju kao obične mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju mašine. Uzimaju identitet uglednih kompanija. I 'gospodin Demir' zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine", piše list, naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinaru iz Rurske oblasti, a banda je bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting.
  • PASULJDŽIJA

    15.08.2020 13:37
    PROSTO KI PASULJ
    Građevinski bum ne može bez građevinskih mašina. Ima ih u Novom Sadu na svakom ćošku. Da vlasnici pokažu fakturu i račun sa koga su i kome platili i kraj priče. Ali onda nema građevinskog buma. Ali malo morgen.
  • @ Lala

    15.08.2020 13:32
    Na zapadu je reč Balkan, sinonim za prevaru, krađu, mutne radnje.
    Kada nekom zapadnjaku u razgovoru napomenš da si sa Balkana, on automatski krene da te gleda drugačijim očima, nelagodno mu je. Ako te je do tada i gotivio, družio se sa tobom, imao poverenje u tebe, to se naglo promeni tog trenutka. Počinje da te izbegava iako mu ništa nisi uradio niti je ikada čuo da si nekome nešto nažao učinio ili prevario. Reč Balkan je u njihov genetski kod ugrađena kao nešto što je odbojno, čega treba da se bojiš, od čega treba da bežiš. Potpuno isto mišljenje imaju i o nama, i o Rumunima, Bosancima, Bugarima, Hrvatima, Makedoncima, Albancima, Crnogorcima. Jedino što Srbe i Hrvate, Bosance još uvek smatraju dobrim i obučenim radnicima.
  • Dejan

    15.08.2020 13:20
    Dil
    Samo u ns godisnje nestane oko 10 raznih bagera,telehendera i ostalog a sve to u dosluhu sa policijom,carinom i ekiom koja to zavrsava, sve to ode u bosnu i tu je kraj puta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.