Samit u Varšavi počeo bez Srbije

U Varšavi su se okupili predsednici 20 zemalja srednje i istočne Evrope da na redovnom, 17. samitu, na kome će kao gost učestvovati i američki predsednik Barak Obama, u petak i u subotu razmotre iskustva iz procesa demokratizacije svojih zemalja.
U Varšavi su se okupili predsednici 20 zemalja srednje i istočne Evrope da na redovnom, 17. samitu, na kome će kao gost učestvovati i američki predsednik Barak Obama, u petak i u subotu razmotre iskustva iz procesa demokratizacije svojih zemalja.

Na samit je prvi put pozvana ravnopravno kao nezavisna država koju domaćin Poljska priznaje i Kosovo. Zbog toga su od puta u Varšavu odustali predsednik Srbije Boris Tadić i Rumunije Trajan Basesku, dok je predsednik Slovačke za svoj odlazak postavio uslov da se nigde ne pojave državni simboli ni naziv nezavisnog Kosova. Ivan Gašparovič je zatražio, što su poljske diplomate takodje prihvatile, i to da se ne usvaja zajednička deklaracija koju bi ravnopravno sa ostalim šefovima država potpisala i predsednica Kosova Atifeta Jahjaga.

"Samit je važan dogadjaj. Razgovaraćemo o budućnosti demokratije ali takodje i o poljskom putu do nje", kazao je uoči samita domaćin, predsednik Poljske Bronjislav Komorovski. Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič istakao je da je ovo redovno okupljanje predsednika zemalja srednje i istočne Evrope, uz nove članice Evropske unije, i Austrije, Nemačke i Italije i balkanskih zemalja značajno jer će na njemu učestvovati prvi put američki predsednik, tako da će razgovori imati širi, svetski kontekst.

Prvi susret predsednika srednje Evrope, tada samo Češke, Slovačke, Poljske, Madjarske, Slovenije, Austrije i Nemačke, organizovao je tadašnji češki predsednik Vaclav Havel 1994. godine u mestu Litomišl. Postepeno se taj Havelov forum za ozbiljne teme i regionalne izazove ali u neformalnoj atmosferi proširio sa Kosovom na sadašnje 22 zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet