Korona u komšiluku: Novi rekord u Hrvatskoj i Sloveniji, u BiH preminulo osmoro, u Crnoj Gori 55 novozaraženih

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zaraženo 255 osoba, što je novi rekordni broj posle jučerašnjeg, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.
Korona u komšiluku: Novi rekord u Hrvatskoj i Sloveniji, u BiH preminulo osmoro, u Crnoj Gori 55 novozaraženih
Foto: Pixabay
Najviše novozaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 75 i u Zagrebu - 44, a porast broja zaraženih beleži se i u Istri. Aktivnih slučajeva je 1.689, među njima je 127 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata, prenela je Hina.
 
U protekla 24 sata testirano je 2.397 osoba, a tokom epidemije ukupno 144.521.
 
Od 25. februara kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno registrovano 7.329 zaraženih koronavirusom, 5.472 osobe su se oporavile, ukupno je umrlo 168, a u poslednja 24 sata nema umrlih.
 
U BiH 334 novozaražene osobe, osam pacijenata preminulo
 
U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđeno je, na osnovu 1240 analiziranih uzoraka, 338 novozaraženih koronavirusom, odnosno 188 u Federaciji BiH, 146 u Republici Srpskoj i četiri u Brčko distriktu.
 
Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima osim Posavskog.
 
U Kantonu Sarajevo 45 novozaraženih osoba, oporavila se 83 pacijenta. Do sada su testirana ukupno 107.004 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 10.250 osoba. 
 
Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavlilo se 6.814 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3.161 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2. 
 
U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Doboj-juga i Živinica, kao dve žene iz Travnika i Sanskog Mosta. 
 
S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 275, od čega je 175 osoba muškog (63,6 odsto) i 100 osoba ženskog pola (36,4 odsto). U protekla 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 647 laboratorijskih uzoraka, a potvrđeno je 146 zaraženih koronavirusom, do su Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа čеtiri smrtnа slučaja.
 
U Severnoj Makedoniji troje umrlih, 118 novih slučajeva zaraze
 
U Severnoj Makedoniji umrle su još tri osobe od koronavirusa i registrovano je 118 novih slučajeva te zaraze, objavilo je Ministarstvo zdravlja.
 
Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj preminulih od kovida-19 je porastao na 554, a broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije na 13.194.
 
Takozvanih aktivnih slučajeva ima 2.888, a po podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru su četiri, a na kiseoničkoj podršci 40 obolelih.
 
Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je još 127 pacijenata koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 9.752. U prethodna 24 sata urađena su 1.653 testa na prisustvo korona virusa, a od početka epidemije ukupno 132.493.
 
U Sloveniji najviše zaraženih još od 16. aprila
 
U Sloveniji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 1.159 osoba, među kojima su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je Vlada.
 
Agencija Hina je prenela da je to dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih zaraza za jedan dan bilo 17.
 
Predstavnik Vlade za KOVID-19 Jelko Kacin, naveo je na Tviteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem, nego zahteva i velike napore epidemiologa Instituta za javno zdravlje. Oni nastoje da što pre otkriju što više osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantin, naveo je Kacin.
 
U Sloveniji je danas zbog infekcije koronavirusom u bolnici 16 osoba, ali nikome od njih ne treba intenzivna nega, objavilo je Ministarstvo zdravstva.
 
Tokom epidemije je u Sloveniji testiranjem otkriveno ukupno 1.827 slučajeva zaraze, a danas je, po službenim procenama, 256 aktivnih slučajeva. U poslednja 24 sata nije bilo nijednog novog smrtnog slučaja među zaraženima, pa ukupan broj umrlih od početka epidemije ostaje 111.
 
Predsednici vlada Slovenije i Hrvatske, Janez Janša i Andrej Plenković, u petak su razgovarali o usklađivanju epidemioloških mera dve države i svakodnevnoj saradnji ustanova za javno zdravlje i epidemiologa.
 
U Crnoj Gori još 55 slučajeva
 
U protekla 24 sata u Crnoj Gori je jedna osoba preminula od posledica kovida-19, a od 393 analizirana uzorka bilo je 55 pozitivnih, saopštio je Institut za javno zdravlje.
 
Najviše novozaraženih je iz Podgorice, 18, čime ukupni broj zaraženih u glavnom gradu iznosi 307 osoba.
 
Od početka pandemije u Crnoj Gori je od posledica kovida-19 preminula 81 osoba, a zaraženo je 4.229 osoba. Trenutno su aktivna 962 slučaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.