Masovni ubica iz Krajstčerča osuđen na doživotni zatvor

Napadač na džamije u Krajstčerču Brenton Tarant osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta za ubistvo 51 muslimanskog vernika 2019. na Novom Zelandu.
Sudija Kameron Mander rekao je da se iza Tarantove "izopačene" ideologije krije "silna mržnja" koja ga je navela da napada muškarce, žene i decu koji nisu mogli da se brane.
 
"Zadatak suda je da odlučno suzbije to zlo mržnje", rekao je sudija Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.
 
Sudija je, istakavši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cenu, rekao da počinilac strašnog pokolja ipak nije uspeo da ispromoviše ideologiju krajnje desnice.
 
"Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski", rekao je sudija.
 
Brenton Tarant je 15. marta 2019. godine hladnokrvno u dve džamije u tom novozelandskom gradu ubio 51 vernika na molitvi petkom. Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je u martu priznao krivicu.
 
Glavni tužilac Mark Zarifeh ocenio je da takav pokolj "nije zapamćen u istoriji zločina na Novom Zelandu".
 
"Ovo je nesumnjivo najgore ubistvo na Novom Zelandu (...) motivisano čvrsto ukorenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom", rekao je.
 
Doživotni zatvor je "jedina primerena kazna" za Taranta, zaključio je Zarifeh.
  • EvoOvako

    27.08.2020 09:15
    A
    Kod nas se još uvek ne zna ko je vozio kod Doljevca....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.