Palestinski predstavnik upozorio: Prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom ako premesti ambasadu

Palestina je upozorila da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ili otvori ambasadu u Jerusalimu.
Palestinski predstavnik upozorio: Prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom ako premesti ambasadu
Foto: Pixabay
Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je bio glavni mirovni pregovarač s Izraelom, to je objavio na Tviteru.
 
"Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage", napisao je on.
 
Predsednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se Kosovo i Izrael dogovorili da uspostave odnose.
 
U drugom tvitu na arapskom jeziku Erekat je kritikovao arapske i muslimanske zemlje što nisu izvršile pritisak na Trampovu administraciju zbog toga i naveo da Tramp nagovara afričku zemlju Malavi da takođe premesti ambasadu u Jerusalim.
 
SAD su svoju ambasadu preselile u Jerusalim u maju 2018, pošto je Tramp u decembru prethodne godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.
 
Većina zemalja u svetu odbija da to učini. Samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu.
 
Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala i Pojas Gaze. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.
 
Arapski mediji su objavili da se Erekat dogovora sa nekoliko arapskih zemalja da se spreči dalja normalizacija odnosa s Izraelom posle nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između jevrejske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).
 
Erekat je naglasio da bi arapske zemlje trebalo da se pridržavaju Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom se predviđa normalizacija odnosa s Izraelom samo ako se povuče sa svih arapskih teritorija.
  • NS

    08.09.2020 08:28
    Ovde sve sami strucnjaci i pecene diplomate. Svi sve znaju i u sve se razumeju. A ustvari veze sa vezom nemaju i u sve se mesaju. Na pregovorima u Vasingtonu je tako moralo biti. Hteli smo da se 3 tacke izbace iz sporazuma. Dobili smo to. Ali smo morali zauzvrat obecati preseljenje ambasade u Jerusalim. Svi su nesto dobili (doduse siptari ne ono sto su trazili). Zuti po obicaju kritikuju sve. A za vreme njihove vladavine je Tadic maltene predao Kosovo i isao okolo i izvinjavao se i kurti i murti za sve zivo. Tad se vodila politika podguzne muve
  • Milan

    07.09.2020 14:05
    Info
    E nesrećo šta potpisa.Do sada si možda s pravom kritikovao Jeremića za politički autogol u Ujedinjenim nacijama,ali zadnji tračak nade sa rezolucijom 1244 je nestao sa ovim potezom protiv Palestine.Šta je taj jevrejski lobi uradio za Srbe dosada,da bi nam vratili još i sa priznavanjem lažne države Kosovo
  • Milos

    07.09.2020 14:00
    Hm
    Uvek se nađe neki pametan @ al naravno bezimeni. Slobodno idi u Palestinu ja biram Izrael

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.