Dodik: Ne postoji nacija "Bosanci", pa ni "bosanski jezik"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na izjavu hrvatskog kolege Željka Komšića da će se založiti da bošnjačka deca u školama uče bosanski jezik i poruči da se svaki jezik zove po imenu naroda koji ga govori.
Dodik: Ne postoji nacija "Bosanci", pa ni "bosanski jezik"
Foto: 021.rs
Deca i njihovi roditelji u školi u Liplju, kod Zvornika u Republici Srpskoj ne prihvataju da uče "bošnjački jezik" i zahtevaju da im u đačkim knjižicama piše "bosanski jezik".
 
Komšić, koji bi u Predsedništvu trebalo da zastupa Hrvate, sastao se sa roditeljima u Zvorniku i obećao im je da će na narednoj sednici Predsedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rešavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje "bosanski jezik".
 
"Nametanje naziva jezika 'bosanski' je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni "bosanski jezik", istakao je Dodik.
 
Naglasio je da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda mora da objasni da se "bosanski" na srpskom kaže bošnjački.
 
Potom je u šali konstatovao da član Predsedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako, kako kaže, Komšić ne priznaje da je došao u "prijateljsku posetu susednoj Republici Srpskoj".
 
Đaci Bošnjaci u školi u Liplju još nisu seli u školske klupe zato što im je, kako tvrde, uskraćeno pravo da uče bosanski i da su diskriminisani.
  • Mare

    15.09.2020 18:51
    Istina
    @vladan
    @ s.
    Naravno da ne postoji Bosanac, to je geografska odrednica, kao šton ni ne postoji vojvođan...Pitaj Hrvata u Bosni da li je Hrvat ili Bosanac? Naravno da je Hrvat. I mi ćemo vas meštane zvati konjušari...
  • s.

    15.09.2020 14:48
    Ne vredi ti, i dalje vas zovemo "bosanci".
  • Vladan

    15.09.2020 14:09
    Postoji zemlja Bosna, postoji Država BiH, pa postoji i bosanska nacija.
    Ko je kojeg porekla ili kom narodu pripada, koji jezik govori..., to nema veze sa nacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet