EU ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije, priprema sankcije

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema sankcije protiv zvaničnika vladajućeg režima u toj zemlji, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj.
EU ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije, priprema sankcije
Foto: FoNet/AP
"Smatramo da izbori 9. avgusta nisu bili pošteni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije", rekao je Borelj u raspravi na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu, objavile su agencije.
 
"Upravo donosimo sankcije za značajan broj odgovornih za nasilje, represije i falsifikovanje izbornih rezultata", dodao je.
 
"Te sankcije trebalo bi da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo evropski kredibilitet", rekao je šef evropske diplomatije.
 
Odluka se, kako je iz sedišta EU prenela agencija Hina, očekuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak u Briselu.
 
Evropska unija takođe preispituje odnose s Belorusijom kako bi "identifikovala područja u kojima bi kontakti trebalo da budu suspendovanii ili razmotreni, one u kojima ima interes da učestvuje i da ih čak intenzivira i podrži beloruski narod i civilno društvo, kao i područja u kojima može pružiti dodatnu pomoć ako se dogodi evolucija prema novoj demokratskoj Belorusiji", rekao je Borelj. 
  • Miloš

    15.09.2020 17:45
    pa sta sad
    mi isto srbi, ne priznajemo Av.
  • Novosadjanka

    15.09.2020 17:38
    Neverovatno
    Meni je neverovatno da mi zaista sada imamo IV Rajh. I da IV rajh namece pobednicima III rajha sta je dobro a sta nije. Ovo je sprdacina od demokratije, svima puna usta iste dok polivaju bombama kojekuda.
  • Tole

    15.09.2020 17:10
    Vucic je covek zapada 100% cim je ovde sve regularno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).