VIDEO: Tim Navaljnija tvrdi da nije otrovan čajem na aerodromu, već preko flaše vode u hotelu

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan je preko flaše vode u hotelskoj sobi u ruskom gradu Tomsku, a ne na aerodromu kako se ranije mislilo, saopštio je njegov tim, uz objavljeni video-snimak na "Instagramu".
Navaljnom je pozlilo u avionu u Rusiji prošlog meseca, a kasnije je prevezen u bolnicu u Berlinu.
 
Nemačka tvrdi da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom.
 
Video koji je objavljen na Instagram nalogu Navaljnog prikazuje članove njegovog tima kako pretražuju sobu koju je prethodno napustio u hotelu "Ksander" u Tomsku 20. avgusta, sat vremena nakon što su saznali da mu je pozlilo u sumnjivim okolnostima.
 
"Odlučeno je da se prikupi sve što bi čak hipotetički moglo biti korisno i preda se lekarima u Nemačkoj. Činjenica da slučaj neće biti istražen u Rusiji bila je sasvim očigledna", navodi se u objavi.
 
Na snimku se vidi da je njegov tim, između ostalog, spakovao nekoliko praznih boca mineralne vode "Sveti izvor", dok je nosio zaštitne rukavice, prenosi Rojters.
 
"Dve nedelje kasnije, nemačka laboratorija pronašla je tragove novičoka tačno na flaši vode iz hotelske sobe u Tomsku. A onda je više laboratorija koje su uzimale analize od Alekseja potvrdilo da je to ono što je otrovalo Navaljnog. Sada shvatamo: to je učinjeno pre nego što je napustio hotelsku sobu da bi otišao na aerodrom", navodi se u objavi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая “бутылка с «Новичком»”, ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества. Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа. Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды. Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео. Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не “слегка заболел”, не “перегрелся” и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще три лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

 
Prethodno su saradnici Navaljnog verovali da je on otrovan pomoću čaja kog je pio na aerodromu.
 
Rusija tvrdi da nema dokaza da je opozicionar otrovan.
  • Milos

    17.09.2020 18:04
    izgleda da ce biti repriza
    Nekada KGB, a sada FSB su poznati da tako naivno ostavljaju tragove.
  • Podbarac

    17.09.2020 17:49
    @cuvar
    A što bi mu Putin išta radio, ko da mu ovaj ištasmeta? Pa Navaljni je sitna riba i po podršci glasača, ai po stvarnom uticaju i popularnostu u Rusiji.

    Doduše, ima budala ovde koje veruju u CNN-BBC-DW procene, pa kao Navaljni ima podrku od oko 5 do 8% Rusa... Tvrdili su i isto tako i da ima svih 10% podrške u Moskvi, a nema više ni toliko...

    Jer to je malo teže, kao što znaš - on je rođen u Ukrajini i Ukrajinac je po nacionalsti, a to sad baš i nije popularno u Rusiji...

    E sad:

    Daj mi jedan razlog zašto bi se Putin cimao oko njega ili ga trovao? Il' možda svrano smatraš Putina glipim? Jer Putin možda jeste i ovo i ono, ali glup nije.

    Kome treba otrovan trećerazrednmi "opozicionar" koji je do sada promenio 5-6 partija i stranaka, ne računajući kratko vreme prosperiteta pod Jeljcinom, kao omladinac-aktivista...

    Znači, "otrovan Navaljni" treba samo ovima kojima smeta Rusija i Putin.

    Ne zato što su Rusi il' Putin ovakavi i onakvi, nego što im nakon svega ne mogu ništa! Prevelika i prejaka zemlja - nisu više super-sila, ali nisu više ni Jeljcinovo ruglo.

    Putin je Rusima vratio ponos i to nema cenu - je l' se sećaš Maršalovog vremena u bivšoj Jugi? E to nije ni blizu onog šta je Putin za Ruse tamo - pola Rusije bi danas poginulo za njega, a druga polovina sutra. Račaunajući i one koji ga kao sad kude.

    Znači ne treba im kao alternativa Putinu - jer taj to nije ni u snu - treba im "trovanje" zbog domaće publike, za pravdanje sankcija i razlog očuvanja NATO-a.
  • cuvar

    17.09.2020 16:24
    eeee....
    EEEe,moj podbarac ,lupetanju nema kraja.Nije ga Putko otrovao ,ma gde bi. Sram te bilo ,nesreco....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet