Stejt department: Hezbolah skladištio opasne hemikalije po evropskim zemljama

Koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Nejtan Sejls optužio je Hezbolah da je skladištio hemikalije po evropskim zemljama.
Od tih hemikalija, kako je dodao, mogu da se prave eksplozivi. Zbog toga Sejls poziva zemlje u Evropi, ali i širom sveta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.
 
"Zašto bi Hezbolah čuvao amonijum nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbolah je tu stavio to oružje kako bi mogao da izvede velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno", rekao je Sejls.
 
On je naveo da su operativci Hezbolaha proteklih godina premestili zalihe amonijum nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi AP.
 
Sejls je na onlajn forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnjaju da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najverovatnije u Grčkoj, Italiji i Španiji.
 
On je rekao da je Hezbolah "unitarna organizacija koja se ne može podeliti na vojno i takozvano političko krilo".
 
"Bez potpune zabrane, grupa i dalje može da prikuplja novac i regrutuje operativce", rekao je Sejls dodajući da je Hezbolah "jedna organizacija" i da je reč o "terorističkoj organizaciji".
 
Sajls je svoje komentare izneo šest nedelja nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povređeno.
  • *;*

    18.09.2020 11:17
    kapiram da
    oni od Libana prave novu Siriju, pa im treba "potka".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.