Hakeri greškom napali sistem bolnice, pacijentkinja preminula

Univerzitetska klinika u Diseldorfu našla se na meti hakera koji su hteli novac. Očigledno je čitava akcija bila zabuna koju je životom platila jedna pacijentkinja. Sada se postavlja pitanje bezbednosti nemačkih bolnica, piše Dojče vele.
Hakeri greškom napali sistem bolnice, pacijentkinja preminula
Foto: Pixabay
Kako piše Dojče vele, državno tužilaštvo u Vupertalu pokrenulo je istražni postupak u slučaju jedne pacijentkinje koja je, zbog hitnog zdravstvenog slučaja trebalo da bude primljena u Univerzitetsku kliniku u Diseldorfu, ali tamo nisu mogli da je prime, pa je prebačena u Vupertal gde je zahvat obavljen sa zakašnjenjem.
 
Pacijentkinja je umrla, a istražni organi sada istražuju da li je to kašnjenje uzrok smrti.
 
U slučaju da jeste, istraga za ubistvo iz nehata okrenuće se protiv osoba koje su hakovale kompletan računarski sistem diseldorfske bolnice zbog čega pacijentkinja, zajedno sa stotinama ostalih, nije mogla da bude primljena.
 
Ministarka nauke savezne pokrajine Severne Rajne Vestfalije, Izabel Pfajfer-Poensgen u četvrtak je potvrdila da je Univerzitetska bolnica u Diseldorfu, odnosno njena hitna služba, bila meta napada hakera.
 
Oni su prvo najavili da će tražiti novac, ali su, nakon što je policija s njima uspostavila kontakt, klinici poslali bezbednosnu lozinku za ponovno "otključavanje" računarskog sistema koji je bio blokiran danima. Do potpunog uspostavljanja računarskog sistema "proći će nedelje", kako je prijavila uprava klinike.
 
Najčudniji detalj u priči o hakovanju je da ucenjivači u prvom pismu nisu postavljali konkretne novčane zahteve i da su, kada su im se vlasti javile, odmah dali ključ pomoću kog se računarski sistem ponovo uspostavlja. To nadležne navodi na teoriju da je Univerzitetska klinika bila slučajna žrtva, a da su ucenjivači-hakeri u stvari hteli da ucene Univerzitet Hajnrih Hajne u Diseldorfu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.