Komesar za proširenje EU: Srbija šalje pomešanu sliku

Državama zapadnog Balkana nudimo punopravno članstvo, kako su i odlučili lideri Evropske unije, a onima koji zahtevaju manje od toga poručujem da onda ne očekuju da će se Balkan prilagođavati našim pravilima, izjavio je komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Komesar za proširenje EU: Srbija šalje pomešanu sliku
Foto: Pixabay
Da li će doći vreme da razmisli o institucionalnim aranžmanima sa zapadnim Balkanom koji bi bili ispod punopravnog članstva, Varheljija je pitao novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens, navodeći da već duže vreme postoji uzdržanost pojedinih zemalja EU u vezi s prijemom novih članica.
 
Komesar za proširenje naveo je da proces proširenja nije automatizam i da izbor neke zemlje da pristupi Evropskoj uniji mora da bude ozbiljan, što je moguće samo stvarnim reformama u zemljama kandidatima, što one znaju.
 
Govoreći o pristupnim pregovorima sa Turskom, koji su počeli još 2005, Varhelji je ocenio da je ta država "nazadovala“, a na konstataciju novinara da "na kraju krajeva to važi i za Srbiju" komesar za proširenje je rekao da "Srbija odaje pomešanu sliku", ali da vidi i napredak.
 
"Predsednik Srbije je tokom cele izborne kampanje pred parlamentarne izbore u junu bio izričito za članstvo u EU, a videćemo kako će jasan ishod izbora da se odrazi na spremnost na reforme srpske vlade", kaže  Varhelji.
 
On podseća da su zemljama koje žele da pristupe EU potrebne stabilne institucije koje bi morale da garantuju vladavinu prava, ljudska prava i zaštitu manjina.
 
"Proces proširenja je baziran na strogim, ali fer uslovima, u čijem središtu je pravna država", podseća Varhelji, uz napomenu da podrška EU na kraju pomaže zemljama da ispune demokratske kriterijume.
 
Komesar naglašava da Evropska unija želi da se svi glavni gradovi zapadnog Balkana poveže autoputevima i železničkim prugama i navodi da su to realni projekti koje će EU finansirati u toku mandata ove Komisije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet