Belgija prešla 100.000 slučajeva zaraze virusom korona

Belgija je u nedelju prešla 100.000 slučajeva infekcije novim virusom korona, posle znatnog povećanja broja pozitivno testiranih poslednjih nedelja, kako je i u mnogim evropskim zemljama, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Siensano.
Belgija prešla 100.000 slučajeva zaraze virusom korona
Foto: Pixabay

Ta zemlja sa 11,5 miliona stanovnika zabeležila je u nedelju, uz pojačano testiranje, porast na ukupno 100.748 slučajeva KOVID-19 i 9.944 umrle osobe.

Belgija je sa Španijom i Švedskom u vodećoj grupi evropskih zemalja s najviše zaraženih.

Ovog vikenda broj zaraženih je 8.600 na milion stanovnika, dok je u Francuskoj 6.800, po podacima koje je prikupio AFP.

Iako je krivulja rasta zaraze bila ravna u junu, u Belgiji je tokom tri letnja meseca bilo 40.000 novih slučajeva, a skok je počeo krajem jula.

Po podacima Siensana, rast broja obolelih se znatno ubrzao u prvoj polovini septembra, dostigavši u proseku hiljadu novih slučajeva svakog dana od 9. do 15. septembra, sa 32.255 testova u proseku dnevno, odnosno sa stopom pozitivnih od 3,4 odsto.

Prema Sciensanu, ovaj broj infekcija predstavlja skok od 77 odsto u odnosu na prethodnu nedelju kada je dnevno bilo po 600 slučajeva.

Samo 14. septembra dijagnostikovano je 1.717 slučajeva.

Takav broj bio je samo sredinom aprila, a rekordan od 2.336 novih slučajeva zabeležen je 10. aprila, u vreme kada je smrtnost takođe bila na vrhuncu.

Ovaj porast infekcija u septembru nije praćen ponovnim skokom smrtnosti, jer je velika većina pozitivnih testiranih mlađa od 60 godina, objašnjavaju stručnjaci.

Krivulja hospitalizacije se ubrzava, a krivulj smrti ostaje relativno ravna. Poslednjih mesec dana bilo je između dva i pet smrtnih slučajeva dnevno.

Međutim, sa ukupno skoro 10.000 smrtnih slučajeva, Belgija je jedna od evropskih zemalja koje je pandemija najviše pogodila.

Vlasti su se od početka odlučile za široko testiranje, praćenje stanja stanovništva i evidentiranje, uključujući u bilans i smrtne slučajeve potencijalno prouzrokovane virusom, iako to test nije nužno mogao da potvrdi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.