Švedska neće preporučiti deci da prime vakcinu protiv korone

Švedska vlada neće preporučivati vakcinu protiv virusa korona mlađima od 18 godina.
Švedska neće preporučiti deci da prime vakcinu protiv korone
Foto: Pixabay
Deca virus prenose na ograničeni način tako da im vakcina nije potrebna, smatraju švedski eksperti.
 
S druge strane, zdravstvene vlasti Švedske preporučuju vakcinu odraslim osobama, posebno onima koje su osetljiva grupa i starijima, prenosi CNN.
 
Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel objasnio je da Švedska funkcioniše po principu dobrovoljne vakcine, a tako je bilo i za vreme prošlih pandemija kada je vakcinisan veliki broj ljudi.
 
"Verovatno samo imali najveći procenat vakcinisanih u svetu. U početku neće biti prioritetno vakcinisati decu, nego one koji su rizična grupa - starije i one koji sa njima rade", rekao je Tegnel.
 
Inače, švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv virusa korona, koju je većina svetskih stručnjaka kritikovala, odnedavno beleži sve bolje rezultate. U isto vreme, druge evropske zemlje spremaju se za drugi talas infekcije.
 
Iako je imunitet stanovništva i dalje ispod klasičnog nivoa od 60 odsto, to će možda biti dovoljno za efikasno zaustavljanje epidemije Covida-19 u Švedskoj, sugeriše jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa.
 
"Postoje indicije da su Šveđani stekli nivo imuniteta na bolest, što je zajedno sa ostalim merama dovoljno da bolest ne ostaje", rekao je za list "Politiken" profesor biokompleksnosti na Institutu Nils Bor u Kopenhagenu Kim Snepen.
  • srbijanska

    22.09.2020 13:55
    sns vlast
    jedva ceka da srpskoj deci zabode vakcine!!!!!!!!!!!
  • Nebro

    22.09.2020 11:32
    sendvic mafija
    Kod nas samo bezubi nose maske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.