Izmenjena ceremonija dodele Nobelove nagrade za mir zbog korone

Ceremonija dodele Nobelove nagrade za mir ove godine će biti izmenjena zbog pandemije virusa korona, bez banketa i velikog okupljanja, saopštio je Nobelov institut.
Izmenjena ceremonija dodele Nobelove nagrade za mir zbog korone
Foto: Pixabay
Nagrada, čiji će laureat biti poznat 9. oktobra, tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan rođenja osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.
 
Za razliku od prethodnih godina, ceremonija ove godine neće biti održana u velikoj sali Gradske kuće u Oslu, koja može da primi 1.000 zvanica, već u zgradi "Aula" Univerziteta u Oslu, koja može da primi stotinak gostiju.
 
Banket u čast laureata, koji se organizuje iste večeri, takođe je otkazan. Fondacija Nobel je u julu najavila da prvi put od 1956. otkazuje gala večeru u Švedskoj gde se uručuju ostale nagrade, za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju.
 
Pošto je doveden u pitanje i sam dolazak laureata, razmišlja se o digitalnoj ceremoniji. Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i novčanog dela od devet miliona švedskih kruna, odnosno oko 865.000 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.