Vozači u BiH neće morati da vezuju pojas ako imaju lekarsko opravdanje

Sigurnosni pojas u vozilima u Bosni i Hercegovini uskoro neće morati da koriste vozači ili putnici koji imaju nalaz lekara da su oslobođeni vezivanja pojasa zbog određenih fizičkih povreda ili poteškoća.
Vozači u BiH neće morati da vezuju pojas ako imaju lekarsko opravdanje
Foto: Pixabay (ilustracija)
U toku su izmene Zakona o osnovima bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, prema kojima se dodaje stavka o određenim izuzetnim slučajevima kada je u pitanju obavezno korišćenje sigurnosnog pojasa, piše portal Klix.
 
"Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze dužni su da koriste sigurnosne pojaseve dok se vozilo kreće na javnom putu", glasi dosadašnji član 34, kojem će se dodati sledeća stavka:
 
"Sigurnosni pojas izuzetno ne moraju da koriste lica koja imaju uverenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu da ga koriste", navodi se u predlogu zakona.
 
Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tela, povrede ili stanja kod kojih bi korišćenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak i dovesti do neželjenih komplikacija, prevremenog porođaja ili mogućeg invaliditeta.
 
Da bi lekari mogli da se odrede pri izdavanju uverenja o oslobađanju korišćenja pojasa potrebno je prethodno utvrditi pravilnik, koji će donositi entitetska Ministarstva zdravstva.
 
Ove izmene su donete nakon niza žalbi osoba kojima je sigurnosni pojas iz opravdanih zdravstvenih razloga predstavljao poteškoće pri putovanjima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.