Francuska pooštrava mere protiv korone

Pariz i desetak većih francuskih gradova uvode oštrije mere zbog snažnog širenja virusa korona, saopštio je francuski ministar zdravstva Olivier Veran i najavio ograničenja u okupljanjima i ranije zatvaranje barova.
Francuska vlada predstavila je u sredu novu mapu regija u kojima se povećava stepen zaraženosti, što lokalnim vlastima, naročito Pariza, omogućava da pooštre preventivne mere i ograničenja, javljaju agencije.
 
"Francuska podiže crvenu zastavu. Većina glavnih gradova, uključujući Pariz, sada su u zonama pojačanih mera ili zonama maksimalne uzbune zbog epidemije Covida-19 nakon što je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 13.000 novozaraženih", objavio je u onlajn-blogu na svom portalu Parizijen.
 
 
Foto: Mapa regija (AP)
 
Ministar Veran je predstavio novi "nacionalni okvir" s preporukama vlade lokalnim vlastima, zavisno u koju su zonu raspoređena pojedina područja - crvenu, jarko crvenu ili grimizno crvenu na novoj mapi koja procenjuje stepen opasnosti i pretnje od širenja virusa korona.
 
Lokalnim vlastima ostaje da, na osnovu vladinih parametara, usvoje i objave konkretne mere.
 
Barovi u Parizu radiće od ponedeljka najduže do 22 časa, biće zatvorene sve teretane, a na javnim mestima do daljeg neće moći da se okuplja više od 10 ljudi u grupi, objasnio je ministar Veran.
 
Jedna od mera je i ograničavanje venčanja i sličnih porodičnih proslava na maksimum 30 ljudi, dok će prodaja alkohola biti zabranjena posle 20 časova. Na velikim događajima biće dozvoljeno najviše 1.000 ljudi, umesto dosadašnjih 5.000, naveo je Parizijen.
 
U Francuskoj je tokom avgusta rasla stopa zaraženih, da bi u sredu zdravstvene vlasti saopštile kako su za poslednja 24 sata registrovale 13.072 novozaraženih, što je treći put u poslednjih šest dana da je u Francuskoj na dnevnom nivou prijavljeno više od od 13.000 novih slučajeva virusa korona.
 
Od početka pandemije u Francuskoj je potvrđen najmanje 481.141 zaraze, a od posledica infekcije virusom korona umrlo je 31.459 obolelih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet