Makron: Lukašenko mora da odstupi, to je kriza moći

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da beloruski lider Aleksandar Lukašenko mora odstupiti, nakon što je EU odbila da ga prizna kao legitimnog predsednika te bivše sovjetske države.
- Jasno je da mora da ide. To je kriza moći, autoritarna sila koja ne može da prihvati logiku demokratije i koja se silom drži - rekao je Makron za francuski nedeljnik "Žurnal du dimanš" uoči puta u Litvaniju i Letoniju.
 
Desetine hiljada ljudi izlazi na ulice od reizbora Lukašenka 9. avgusta na kojima je lider opozicije Svetlana Tihanovska rekla da je pobedila, uprkos Lukašenkovom insistiranju da je on odneo pobedu, podseća AFP.
 
Makron je rekao da je "impresioniran hrabrošću demonstranata".
 
- Oni su svesni rizika koji preuzimaju demonstrirajući svakog vikenda, a opet, nastavljaju borbu za oživljavanje demokratije u ovoj zemlji koja joj je tako dugo uskraćena. Naše poštovanje izazivaju naročito žene koje marširaju svake subote - rekao je Makron.
 
Prema podacima jedne nevladine organizacije, više od 90 ljudi, većinom žena, uhapšeno je juče na opozicionim skupovima.
 
Najnoviju negativnu pažnju izazvala je iznenadna inauguracija Lukašenka u sredu 23. septembra za šesti mandat.
 
EU je rekla da ova inauguraciji nema "demokratski legitimitet" i odbila je da ga prizna za predsednika.
  • Bole

    27.09.2020 23:24
    Žuti prsluci
    Makron, a kod vas? A ti da odatupiš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.