Brisel žarište korone u Belgiji, na snazi stroge mere

Dnevni presek novozaraženih virusom koroa u poslednjih nedelju dana u Briselu je 2.305, odnosno 340 inficiranih na 100 hiljada stanovnika.
Brisel žarište korone u Belgiji, na snazi stroge mere
Foto: Pixabay
U pitanju je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra, što Brisel stavlja na prvo mesto žarišta epidemije u Belgiji.
 
Cela Belgija je zbog drastičnog porasta novozaraženih koronavirusom prošle nedelje svrstana u "crvenu" zonu na EU covid-19 mapi uz upozorenja na trend visokog rizika od zaraze.
 
Istovremeno, Veće za nacionalnu bezbednost odlučilo je da od 1. oktobra smanji postojeće restriktivne mere tako da Belgijanci više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina se sa 14 dana skratilo na sedam dana u slučaju negativnog testa.
 
Belgijske nacionalne vlasti ovakve mere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti "održiva na duži period", a koja podrazumeva "što je moguće više normalizovati postojeću situaciju" i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.
 
Sa druge strane, vlasti Brisela uvele su strožije mere od onih koje važe na nacionalnom nivou.
 
U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvek morati da imaju zaštitnu masku pri ruci, koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi odnosno na prometnim ulicama.
 
Radno vreme barova je skraćeno je na 23 časa, zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba između 23:00 i 06:00, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22 časa, a zabranjena je i konzumacija hrane na gradskim pijacama.
 
U Belgiji je od početka pandemije ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim koronavirusom.
 
Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 9.974 sa prosečno četiri smrtna slučaja dnevno.
 
Zbog infekcije koronavirusom i mera karantina u Briselu je prošle nedelje otkazan samit EU lidera kao i sastanka delegacija Beograda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.
  • A

    27.09.2020 13:47
    iz istog razloga
    London, žarište protesta
    https://www.youtube.com/watch?v=xhMdQmxzhbc
  • Jovan

    27.09.2020 13:41
    Evo me na vikendu u Antverpenu, sve normalno bez stresa, slabo ko i spominje koronu. Žive ljudi normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet