Biskupija u Nemačkoj se ogradila od sveštenika koji je pozvao skupljanje novca zarad negacija Jasenovca

Nemačka biskupska konferencija saopštila je da se biskupija Hildeshajm ograđuje od objava katoličkog sveštenika Vinka Puljića, koji je na svom Fejsbuku pozivao ljude da novčano podrže negatore Jasenovca.
Puljić je 12. septembra objavio post u kome se navodi da Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac poziva sve da svojim donacijama pomognu utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški, kao i drugih zbivanja u Drugom svetskom rati i poratnom razdoblju.
 
"Od osnivanja Društva 2014. godine naši članovi su nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti osporili crne mitove o jasenovačkom logoru", naveo je Puljić.
 
Reč je o objavi koju potpisuje kontroverzni publicista Igor Vukić, autor knjige "Radni logor Jasenovac", u kojoj negira zločinački karakter tog ustaškog logora, a Puljić ju je preneo na svom Fejsbuku.
 
Po mišljenju biskupije Hildeshajm, na čijem području Puljić obavlja svoj pastoralni i, očigledno, politički angažman, greh je pozivati da se finansiraju negatori Jasenovca.
 
Portparol bisupije Volker Bauerfeld izjavio je da će hrvatskog sveštenika pozvati da se ogradi od Društva za istraživanje logora Jasenovac.
 
"Za jednog katoličkog sveštenika neprihvatljive su simpatije prema fašističkim pokretima", naglasio je Bauerfeld i dodao da se "poruke jevanđelja ne mogu spojiti s fašizmom", prenosi Index.
 
On je istakao da Puljić nije dijecezanski sveštenik njihove biskupije i da će se o njegovoj sudbini odlučiti nakon konsultacija sa centralom Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet