Ponavlja se istraga o najtežoj pomorskoj nesreći u Evropi nakon Drugog svetskog rata

Estonija, Švedska i Finska pregledaće nove dokaze o potapanju trajekta Estonija pre 26 godina kada je poginulo 852 ljudi u najtežoj pomorskoj nesreći u Evropi nakon Drugog svetskog rata.
Trajekt sa 803 putnika i 186 članova posude potonuo je u olujnom Baltičkom moru nakon ponoći 28. septembra 1994. Službena istraga iz 1997. zaključila je da je pramac broda popustio i da je poplavljena paluba.
 
Međutim, Švedska navodi da je dokumentarac Diskaverija o nesreći sadržao i nove podvodne snimke olupine koje ukazuju na oštećenje desnog boka broda.
 
"Estonija, Finska i Švedska dogovorile su se da će napraviti verifikaciju novih informacija predstavljenih u dokumentarcu", stoji u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnjih poslova tri zemlje objavljenom u ponedeljak. "Naše zemlje će blisko sarađivati po tom pitanju, a Estonija, pod čijom je zastavom plovio brod, predvodiće proces", dodaje se.
 
Estonski premijer Juri Ratas rekao je da mora biti izvršena "nova tehnička istraga o okolnostima potapanja Estonije", prenosi BNS. 
 
Trajekt Estonija plovio je iz estonske prestonice Talina za Stokholm po nevremenu. Vetrovi su bili jačine odnosno brzine oko 20 metara u sekundi, dok su talasi bili visoki oko četiri metra. Nakon što je oštećen pramac, trajekt se brzo napunio vodom i većina nastradalih ostala je zarobljena unutar broda.
 
Brod je potonuo oko 22 nautičke milje od finskog ostrva Uto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet