VIDEO Prva debata Trampa i Bajdena - žestoki sukobi, stalne upadice i vređanje

Republikanski predsednik Donald Tramp i demokratski protivkandidat Džo Bajden žestoko su se sukobili oko Trampovog upravljanja korona krizom, ekonomije i poreza, u prvoj debati, obeleženoj neprekidnim Trampovim upadicama.
U vrlo haotičnoj predsedničkoj debati, Bajden je napao Trampa zbog načina na koji je vodio korona krizu, kazavši da je predsednik paničio i nije uspeo da zaštiti Amerikance, dok je Tramp branio svoj način.
 
"Napravili smo odličan posao. Ti nikad ne bi obavio ovako dobar posao, to ti nije u krvi", rekao je Tramp.
 
Bajden je optužio Trampa da otvara ekonomiju po cenu žrtava kovida, a Tramp Bajdena da želi da zatvori zemlju po cenu ekonomije.
 
Nisu se složili ni oko vakcine, gde je Tramp rekao da će proći nedelje dok vakcina ne bude gotova, a Bajden da neće biti spremna do polovine sledeće godine.
 
 
Neprekidne Trampove upadice
 
Neke misli dvojice kandidata slabo su se mogle razaznati jer su i jedan i drugi upadali u replike, ali Tramp je u tome daleko nadmašio Bajdena. Dva kandidata su često istovremeno govorila dok je moderator Kris Valas sa Foks njuza tražio red.
 
Valas je nekoliko puta morao da upozori, pogotovo predsednika.
 
"Iskreno, vi više upadate. Molim vas, pustite potpredsednika da govori", zatražio je od Trampa.
 
A Bajden je predsednika u jednom trenutku upitao:  "Hoćeš li više ućutati, čoveče".
 
 
Zapaljivi Tramp i umereniji Bajden debatovali su o širokoj lepezi urgentnih političkih pitanja, uključujući pandemiju virusa korona u kojoj je u SAD-u umrlo 200.000 ljudi, protestima protiv rasne nepravde, kao i o borbi za Vrhovni sud, ali nisu se libili ni teških optužbi.
 
"Ti si najgori predsednik kojeg je Amerika ikad imala", optužio je Bajden Trampa, dodajući da bi bilo dobro da prestane da igra golf i primi se posla. 
 
"Učinio sam više u 47 meseci nego ti u 47 godina", odgovorio mu je Tramp. 
 
Sve po epidemiološkim pravilima
 
Republikanski predsednik i njegov demokratski protivkandidat nisu se rukovali pri ulasku na svoju prvu debatu, koju su održali na distanci utvrđenoj po epidemiološkim protokolima. Dvojica kandidata ušla su istovremeno na pozornicu i nasmešila se moderatoru, koji je objasnio da se oni neće rukovati. Rekao je i da kandidati nisu unapred dobili pitanja, kao i da je on izabrao teme.
 
Devedesetominutna debata, prva od tri predviđene, s limitiranim brojem gledalaca i fizičkom distancom, održana je na Univerzitetu u Klivlendu. Organizatori su rekli da je oko 80 ljudi u publici, isključivo članovi porodice, osoblje kampanja, zdravstveni i bezbednosni zvaničnici i novinari.
 
Bajden (77) ima konzistentnu prednost pred Trampom (74) u ispitivanjima javnog mnjenja, uoči izbora koji treba da se održe 3. novembra.
 
Platio sam milione dolara poreza
 
U okviru teme o ekonomiji, moderator je upitao Trampa da li su istiniti izveštaji koje je objavio "Njujork tajms" prema kojima je 2016. i 2017. uplatio 750 dolara saveznog poreza na prihod.
 
"Platio sam milione dolara, ali ne želim da plaćam porez ako imam gubitke", rekao je.
 
 
List je objavio da Tramp nije platio porez na dohodak 10 godina od proteklih 15 godina, uprkos tome što je 2018. od svojih rijaliti emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 miliona dolara.
 
Bajden je uoči debate objavio svoje poreske prijave za 2019. Dokumenti koje je demokratski kandidat za Belu kuću objavio pokazuju da su Bajden i njegova supruga prošle godine platili 299.346 dolara poreza. 
 
Na pitanje smatra li da bi ponovo trebalo da bude izabran, Tramp je rekao da nijedan predsednik nije više učinio za zemlju od njega.
 
"Nikad nije bilo administracije koja je učinila ono što sam ja uradio", rekao je Tramp, spominjući, između ostalog, ekonomiju i nacionalno jedinstvo. 
 
Rasna diskriminacija i beli suprematisti
 
Sukobili su se i oko pitanja rasne diskriminacije, gde je Bajden optužio Trampa da je rasista i da generiše rasnu mržnju.
 
 
Tramp je vratio lopticu kazavši da je Bajden, kada je bio senator 1990-tih, glasao za zakon koji je išao na štetu Afroamerikanaca.
 
Tramp je upitan da li će osuditi bele suprematiste rekao: "Sigurno, želim to da učinim".
 
Ali ih nije osudio. Potom je dodao da najgore nasilje u zemlji dolazi od krajnje levice.
  • Garavi

    01.10.2020 06:45
    Samo da pitam
    Kako vam se svidja demokratija? Ko je ovu dvojicu staraca ovlastio da upravljaju bilo cime? Naravno - njihovi donori koji zaista vladaju Amerikom!
    Dok ne odbacimo demokratiju i ne uvedemo meritokratiju, nece nam i ne moze biti bolje... A ni Amerima.
  • Misha

    30.09.2020 12:21
    Kada komentarisete debatu (koju pola nije ni gledala) morate da je komentarisete iz perspektive glasača u US a ne Srbina u fotelji. Bajden je ovu debatu odradio dobro, van svih očekivanja. Da nije bilo onoliko prekidanja i upadanja u reč od strane Trampa, reklo bi se i fenomenalno. Ajmo redom:
    1. Za to što je Bajdenov sin bio na drogama, to je od uticaja na izbore kao da kod nas kažete da nečiji sin pije pivo ispred zadruge, u zemlji gde je svaka treća osoba probala neki opijat, apsolutno nebitno.
    2. Tramp nije uspeo da se ogradi od white supremacy priče, svesno rekao bih.
    3. Bajden nije uspeo da se ogradi od priče da postaje radikalni levičar, svesno rekao bih.
    4. Moderator skandalozan, kao da je rijaliti u pitanju.
    5. Sve podele u US društvu su se mogle videti pod reflektorima.
    I najvažnije, debatu treba gledati iz perspektive US glasača. Posle debate, kvote na Bajdena su pale na svetskim kladionicama. Idite na portale gde vidite pregled po kladionicama, kvota na Bajdena je pala. Šta mislite zašto?
    I dalje mislim da je Tramp u prednosti i da su mu šanse bolje ali reći da se Bajden obrukao (šta god mislio o njemu a ne mislim ništa lepo) je smešno i netačno. Ono sinoć je bila baš onakva predstava kakvu je Bajden hteo. Bacite pogled na komentare debate od strane novinara u US. Donald je doveo sve u blato gde se najbolje snalazi ali nije poentirao. Posle prve debate, 1:1. Samo, Tramp mora da pobedi na debatama ako hoce reizbor jer je u zaostatku od starta.
  • Velja

    30.09.2020 11:46
    Poslednji zaista veliki je bio Dzimi Karter koji je jedini predsednik koji se svesno odrekao reizbora time što je odbio da pokrene vojnu intervenciju (protiv Irana). Uz to, prvi je napravio mir izmedju Egipta i Izraela, a Panamski kanal je vratio Panami, u skladu sa medjunarodnim pravom, što Regan/Buš ekipi ne bi palo napamet, ni pod razno. Sve to u jednom mandatu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet