Ženeva uvodi minimalac od 4.086 franaka

Ženeva će uvesti minimalnu zaradu od 4.086 švajcarskih franaka (oko 3.700 evra) mesečno, za koju se navodi da je najviša na svetu.
Ženeva uvodi minimalac od 4.086 franaka
Foto: Pixabay
Oko 500.000 birača tog kantona odobrilo je minimalnu zaradu koju su predložili lokalni sindikati i levičarske stranke, nakon što su je dva puta odbacivali 2011. i 2014. godine, preneo je britanski "Gardijan".
 
Minimalna isplata po radnom satu je 23 švajcarskih franaka, dvostruko više nego u susednoj Francuskoj, sa zagarantovanom minimalnom mesečnom zaradom od 4.086 švajcarskih franaka na osnovu radne nedelje od 41 sata, ili 49.000 švajcarskih franaka godišnje u jednom od najskupljih gradova na svetu za život.
 
Televizija Frans 3 izvestila je da je ta mera usledila nakon što je švajcarski grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posetilaca, posebno pogođena epidemijom Covid-19, a redovi ispred "banaka hrane" sve su veći.
 
Mišel Šara, predsednik organizacije Grupmen transfrontalije europen, opisao je rezultat glasanja kao znak solidarnosti sa siromašnima u gradu.
 
"Kovid je pokazao da određeni deo švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi... četiri hiljade (švajcarskih franaka) je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji", rekao je Šara.
 
On je dodao da će od te mere koristi imati oko 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.
  • nemam pojma

    05.10.2020 23:35
    samo nas razdražujte
    Sramota me od samog sebe. Posle ove informacije čovek može samo da se ubije.
  • Ozvalavljen

    01.10.2020 14:11
    Mene vise zanima jel Stanko Subotic Cane obezbedio plac ili kucu Zvalavom Vozdu?
  • Marko

    01.10.2020 14:02
    Ja
    Nemojte više objavljivati ove vesti,kada ih pročitam samo se skenjam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.