Predsednik Hrvatske optužen za seksizam

Pravobraniteljka za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić prozvala je danas predsednika Hrvatske Zorana Milanovića za seksizam zbog komentara o poslanicima hrvatskog Sabora Daliji Orešković i Marijani Puljak, koje je nazvao "samodopadnim narikačama".
Predsednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dve poslanice koje su ga kritikovale.
 
"Sagledavajući predsednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti polova, smatram da je neophodno, što sam već desetinu puta naglašavala u svojim saopštenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primer drugima", navela je pravobraniteljka.
 
Na političkoj sceni često svedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku, rekla je Ljubičić i dodala da nazvati političarke "samodopadnim narikačama" jeste seksizam, budući da se time vređaju i omalovažavaju na osnovu pola.
 
"Insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao, te da je izabrana zahvaljujući "infrastrukturi" svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažuje politički, takođe je seksistički jer godište nikada ne postavlja problem ili kriterijum vrednovanja za obavljanje posla kada su u pitanju muškarci", rekla je ona.
 
Seksizam je i patronizirajuće nazivanje dve saborske zastupnice "malim ometačima", navela je pravobraniteljka i pozvala sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a deo takvih standarda je svakako i poštovanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca što znači odsustvo bilo kakvog seksizma i polnih stereotipa, stoji u saopštenju pravobraniteljke. I iz Udruženja Gong ocenili su da je Milanović na vrlo primitivan i seksistički način izvređao poslanice i poručili da od predsednika - koji je obećao ravnopravnost i inkluzivnost, društvo u kojem niko neće biti uplašen, isključen ili diskriminisan - očekuju više.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet