Postupak protiv policajaca srpske nacionalnosti zbog kokarde

MUP Unsko-sanskog katona u Federaciji BiH pokrenuo je disciplinski postupak protiv dva policijska službenika srpske nacionalnosti.
Postupak protiv policajaca srpske nacionalnosti zbog kokarde
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Oni su 6. januara proslavljali Badnji dan u društvu Srba u Bosanskom Petrovcu, od kojih su dvojica nosila šubare sa kokardama. Iako nisu bili na dužnosti, Dragan Lipić i Neđo Mrđa terete se za težu povredu službene dužnosti.
 
Čitav slučaj oštro je osudio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković.
 
"Nedopustivo je da MUP Unsko-sanskog kantona pokreće disciplinski postupak protiv dvojice policijskih službenika samo zato što su Srbi", poručio je potpredsednik NSRS, prenela je Radio televizija RS. "Njima se stavlja na teret da su teže narušili ugled policijske službe zato što su bili zajedno sa dva lica koji su na glavi imali šubare i kokarde, odnosno obeležja Republike Srbije", rekao je Petković.
 
Postupak MUP-a Unsko-sanskog katona osuđuju i Srbi povratnici, koji Badnji dan proslavljaju već decenijama.
 
U Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatraju da je postupak MUP-a Unsko-sanskog kantona jasna poruka Srbima povratnicima.
 
Ðorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da je to poruka svim Srbima koji su u policiji USK-a da treba da je napuste i da ne mogu iskazivati svoja verska osećanja.
  • Nije

    09.10.2020 17:29
    To
    Grb Srbije...nego grb srpskog naroda od KiM do Banjaluke........Po toj logici treba zabraniti svima polu mjesec na đamijama...jer je to Turska kokarda
  • Јое

    09.10.2020 13:01
    Значка (Cocarde)
    Какве везе има што су на шубари носили значку? Од када је ношење шубаре постало законом забрањено? Да нису можда и шешири забрањени? Од када је ношење значке постало забрањено? Када нису на дужности могу и да се напију, а не само лепо да се обуку и носе значке на капама.
  • Србин

    09.10.2020 11:36
    А који је то спорни детаљ на кокарди због ког је она непожељна у делу БиХ? Иста као грб Србије само обавијена венцем. Шубара је део народне ношње а негде се још увек носи по селима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet