SAD će u decembru pogubiti ženu, prvu nakon pauze od skoro dve decenije

Sjedinjene Američke Države odredile su datum izvršenja smrtne kazne za Lizu Montgomeri i ona će biti prva žena koju je, prema CNN-u, pogubila vlada SAD-a nakon više od šest decenija.
Ministarstvo pravosuđa je saopštilo kako bi Montgomeri trebalo da primi smrtonosnu injekciju 8. decembra ove godine. 
 
Osuđena je 2004. zbog toga što je zadavila ženu iz savezne države Misuri koja je bila u osmom mesecu trudnoće, a zatim je isekla stomak trudnice i uzela njeno dete.
 
CNN navodi, pozivajući se na podatke Savezne kancelarije za zatvore, da je poslednja žena koja je pogubljena u SAD-u bila Boni Braun Hedi koja je osuđena za otmicu i ubistvo. Njena smrtna kazna izvršena je 18. decembra 1953. Te iste godine pogubljena je i Etel Rozenberg, zajedno sa svojim suprugom, a bili su osuđeni za špijunažu.
 
Međutim, prema drugim podacima, poslednja žena koja je pogubljena u SAD-u bila je Ajlin Kerol, a njena smrtna kazna izvršena je 2002. Prema njenom životu je 2003. snimljen poznat film "Monstrum". Glavnu ulogu tumačila je Šarliz Teron i za to dobila Oskara. 
 
Sjedinjene Države imaju dva pravosudna sistema, savezni i onaj koji se razlikuje od jedne države do druge, pa CNN verovatno piše o poslednjem pogubljenju ženske osobe koji je izvršila savezna vlada.
 
Montgomeri se trenutno nalazi u saveznom zatvoru u gradu Tere Hout u državi Indijana. 
  • @Deks

    21.10.2020 07:29
    Možete vi smisliti koji god eufemizam da zameni reč "dželat".
    Ali onaj koji po nalogu vlasti vrši smrtnu kaznu je dželat.

    To što je neko na platnom spisku države, ne znači da nužno obavlja častan posao. Ima mnogih primera ljudi koji za vlast i državu rade jako prljave poslove, uključujući ubistva. Jesu li oni častni?
    Nikako ne stoji izjednačavanje posla lekara koji spašavaju živote sa dželatom koji ubija.

    A najgori monstrumi koji su opasnost za društvo svakako više nisu opasnost ako bi dobili doživotni zatvor bez pomilovanja.

    Civilizovano društvo ne sme dozvoliti da bude uvučeno u spiralu ubijanja.
    Ovde se i ne radi toliko o spašavanju života ubica, koliko o izbegavanju toga da savremeno društvo, država pa time i svi mi budemo saučesnici u novom ubistvu jer to nije civilizovano.

    I još jednom, ne sme postojati oglas za posao dželata, prijemni ispit za dželata, varanje na prijemnom ispitu za dželata, Greška u radu dželata...
    ...dželat postavljen po rodbinskoj, kumskoj, partijskoj i zemljačkoj vezi...

  • Sovra

    21.10.2020 05:31
    Ludnica
    O a je psohijatrijski slučaj a ne za smrtnu
  • Deks

    20.10.2020 22:38
    @Bez potpisa 20.10.2020 • 16:52 - Nipošto, osobe zaposlene u državnoj službi koje u ime države i društva učestvuju u izvršenju smrtne kazne nipošto ne možemo nazvati "dželatima". Oni su državni službenici i rade častan posao kao što je častan posao i lekara, policajca, vojnika, učitelja... A svako ima izbora da li će raditi određeni posao, niko nikog ne tera to da rade. Što se tiče smrtne kazne postoje oprečna mišljenja, ja sam lično za, jer osoba koja je počinila težak zločin ne može se rehabilitovati i predstavlja opasnost za društvo ako bude puštena iz zatvora. To je i izraz poštovanja prema žrtvi ili u većini takvih slučajeva prema žrtvama i to znači puno njihovim porodicama i svima koji su bili bliski sa njima. Ona društva kojima nije stalo do žrtava izriču smešno blage kazne za zločince.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.