Više od 200 uhapšenih na demonstracijama protiv Lukašenka

Više od 200 osoba uhapšeno je na protestima protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka u Minsku i drugim gradovima gde se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi.
Više od 200 uhapšenih na demonstracijama protiv Lukašenka
Foto: FoNet/AP
Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova izjavila je da je više od 200 demonstranata uhapšeno, skoro svi u Minsku i dodala da je policija koristila gumene metke kako bi rasterala demonstrante koji su policajce gađali kamenicama.
 
Policija nije koristila bojevu municiju kako je zapretila da će učiniti ako to bude "neophodno".
 
Za razliku od ranijih protesta nedeljom, kada se okuplja najveći broj građana, demonstranti se danas nisu okupili u centru Minska, nego na obodu grada gde se nalaze brojne fabrike, navodi AFP.
 
Današnji protest je prvi otkako je opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, postavila ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra. Ona je najavila da će u suprotnom pozvati sve građane da izađu na ulice i da započnu generalni štrajk.
 
Tihanovskaja, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima 9. avgusta posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, zatražila je i prestanak policijske represije nad građanima i oslobađanje svih "političkih zatvorenika".
 
Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.
 
Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da demonstracije slabe. Protesti traju duže od dva meseca, a najveći broj demonstranata na ulice izlazi nedeljom. Jedne nedelje je na ulicama bilo i 200.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet