Francuzi odali poštu profesoru kome je islamista odrubio glavu

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na Trgu Republike u Parizu da bi odali poštu profesoru istorije i geografije kome je u petak jedan mladić na ulici odrubio glavu, jer je na času o slobodi izražavanja pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.
Francuzi odali poštu profesoru kome je islamista odrubio glavu
Foto: FoNet/AP
 
Na skupu je bio i premijer Žan Kasteks.
 
Nastavniku škole na periferiji Pariza, Samuelu Patiju (47), u petak je glavu odrubio 18-godišnji doseljenik iz Rusije čečenskog porekla, koji je odrastao u Francuskoj. Napadača je policija našla i ubila ubrzo posle ubistva.
 
Vest o tom ubistvu je potresla Francusku koja je od 2015. meta terorističkih napada.
 
Okupljeni su nosili transparente "Ja sam Samuel" i uzvikivali "Sloboda izražavanja i sloboda predavanja u školi!". Povremeno su se čuli dugi aplauzi u čast ubijenog. Neki demonstranti su držali plakate s karikaturama proroka Muhameda koje je ranije objavio nedeljnik "Šarli ebdo".
 
Skupovi su održani i u Lionu, Tuluzu, Strazburu, Nantu, Marseju, Lilu i Bordou.
 
To ubistvo se dogodilo tri nedelje posle islamističkog napada jednog Pakistanca koji je sekirom ranio dve osobe u blizini nekadašnje zgrade redakcije "Šarli ebdoa".
 
U Parizu je u toku suđenje saučesnicima u napadu 7. januara 2015. godine kada je ubijeno 12 novinara i karikaturista tog lista. Tada je počeo talas napada džihadista bez presedana u Francuskoj, u kojima je stradala 241 osoba.
  • w/e

    19.10.2020 03:00
    ok
    Siguran sam da ce mu to puno znaciti. Malo thoughts and prayers tweetova pa ce dotle neki novi teroristicki napad..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet